Archive for juni, 2024

Criteria voor immigratie

dinsdag, juni 25th, 2024

HOE MEET JE DE WENSELIJKHEID?

 

Mensen, die voor de eerste keer asiel aanvragen, kun je niet zo maar wegsturen. Ze worden beoordeeld. Is hun asielaanvrage terecht? Komen ze uit een land, dat voor hen niet veilig is? Als ze zich tegen het daar heersende bewind verzetten, kunnen ze dan gearresteerd worden en vervolgens gemarteld of zelfs gedood? Als ik in zo’n land zou wonen, was mijn leven niet veilig. Mijn blogs bevatten maar al te vaak kritiek op de Nederlandse regering.

Er zijn asielaanvragers, die uit een land komen, dat als veilig wordt beschouwd. Deze zogenaamde veiligelanders maken geen kans op asiel. Ze worden terug gestuurd. Vaak reageren ze opstandig. Het zijn in de AZC’s lastige figuren. Er zijn heel wat landen waar je maar beter geen kritiek op het bewind kunt leveren of op de godsdienst van dat land. Zulke landen leveren veel vluchtelingen op.

Komen er nu buitengewoon veel vluchtelingen juist naar Nederland ?  En als er dan veel komen is de last daarvan door Nederland te dragen? Nederland heeft bijna achttien miljoen inwoners. Die moeten de zorg voor die vluchtelingen opbrengen. De Volkskrant wilde landen wat dat betreft vergelijken. Ze berekende het aantal vluchtelingen per 100.000 inwoners in Maart 2024. Dat waren er 17,1. Daarmee zat Nederland in die maand ongeveer op het gemiddelde van de EU. Cyprus zat erg hoog met 124 asielaanvragen, gevolgd door Griekenland met  36 en Ierland met 34,4. Maar er zijn ook landen waar nauwelijks vluchtelingen asiel aanvragen. België heeft veel minder inwoners en zit er met 19,1 net boven, maar het totaal aantal eerste asielaanvragen is er veel lager. Ik had wat moeite met deze staafgrafiek. Zit Nederland echt op het EU-gemiddelde? Valt het allemaal wel mee?

Als je het totaal aantal asielaanvragen in maart 2024 bekijkt, krijg je een ander beeld. Je zou het aantal ook per vierkante kilometer kunnen berekenen. Voor kleine landen is het moeilijk om veel asielzoekers op te vangen, zeker als ze al dichtbevolkt zijn, zoals Nederland met 529 inwoners per KM2. We vroegen eens  aan een academische geograaf of Nederland vol was. De negen miljoen van Groter Londen passen in de provincie Utrecht. De rest van Nederland kan dan de overige negen miljoen herbergen.

Als je veel in Nederland hebt rondgekeken weet je dat er nog ruimte zat is.. Maar als je in de Randstad woont en maar zelden daarbuiten komt is het moeilijk te geloven.

Voor mij is er nog een reden om minder afwijzend te staan tegenover immigratie. Nederland heeft al enkele jaren een sterfteoverschot. Het geboortecijfer is er 9,5 promille en het sterftecijfer 9,6 promille. Er is een sterke vergrijzing. Het tekort op de arbeidsmarkt is dus niet verwonderlijk. Heel veel gevluchte Oekraïners waren daardoor al heel snel aan het werk.

Lang niet alle immigranten zijn vluchtelingen. In de EU is er vrij verkeer van werknemers. Voor veel jeugdige goed opgeleide Nederlanders is de EU hun arbeidsmarkt, ook voor mijn kleinkinderen.

Voor veel PVV stemmers  geldt, dat ze vooral boos zijn om de voorrang op de woningmarkt voor asiel statushouders. Hun kinderen moeten jarenlang wachten op een betaalbare huur- of koopwoning. Maar er zijn meer oorzaken van het tekort aan betaalbare woningen. Veel huwelijken lopen stuk. Veel jongemensen kiezen er voor alleen gaand door het leven te gaan. In gemeenten met veel VVD-ers worden vooral dure woningen gebouwd. Allerlei regels bemoeilijken een snellere woningbouw. Denk aan de stikstofproblematiek.

Maar waar een wil is, is een weg. In het verleden is de woningnood met veel energie opgelost. Het kan.

18e Jaargang, Nr.795.

Geen confessionele partij

zondag, juni 16th, 2024

GAAN WE DAT IN HET BELEID MERKEN?

Tot ongeveer 1970 was ik lid van de KVP, de Katholieke Volks Partij. Toen die ging bezuinigen op onderwijs en jeugdwerk, schortte ik mijn lidmaatschap op. Ze waren niet onder de indruk. In diezelfde tijd waren er leden, die in de politiek een radicale keuze voor de christelijke boodschap wilden maken. Zo ontstond de Politiek Partij Radicalen, de PPR.  Ik sympatiseerde met die partij, maar omdat ik ook actief was in Scouting werd ik nog geen lid. Dat gebeurde rond 1978.

Er waren meer van die kleine linkse partijen zoals de PSP. de EVP en de CPN. Die besloten samen te gaan en zo ontstond in 1989 GroenLinks. Tot 1998 ben ik actief geweest in GroenLinks op plaatselijk, provinciaal,  Landelijk en Europees niveau. De afdeling Bunnik kwam vaak met amendementen. Ik was lid van de Europawerkgroep en de afdeling Bunnik dacht serieus na over de Europese zaak en bouwde zo mee aan een loyale maar kritische houding van GroenLinks naar de EU.

In die afdeling Bunnik zaten nogal wat mensen, die eerder lid waren geweest van de PPR. Het waren vaak bevlogen christenen. Dat merk je tegenwoordig niet meer zo. De afdeling Bunnik van GroenLinks is er nog steeds om mee te kunnen doen op provinciaal, landelijk en Europees niveau. Samen met de PvdA hebben we in 1997 Perspectief 21 (P21) opgericht en we leveren al jaren twee van de drie wethouders. Toen we laatst hulp kregen van de WMO ontlokte me dat de gedachte, dat het toch wel fijn is, dat we een goed gemeentebestuur hebben.

Behalve in politiek ben ik sinds 1967, toen we in Odijk kwamen wonen actief geweest in de H. Nicolaasparochie, nu een lokale geloofsgemeenschap binnen de H. Paus Johannes XXIII parochie in de Kromme Rijnstreek. Ik was jarenlang redacteur van het Odijkse parochieblad. Ik voel me sterk met die geloofsgemeenschap verbonden. Heeft dat nu invloed op mijn politieke keuzes. Jazeker! Ik toets politieke zaken aan mijn christelijk waardenpatroon.

Vanmorgen maakte ik voor de eerste keer een gezinsviering mee. Daar was veel publiciteit aan gegeven en met succes. Het was opeens veel drukker en er waren vooral veel moeders met kinderen. Het ontroerde me. De vraag was of zij zich “THUIS” voelden in de kerk. We vieren dit jaar het zestigjarig bestaan en denken er samen over na, hoe we de volgende dertig jaar die kerk open kunnen houden.

Zijn er actuele politieke thema’s, waarbij de boodschap van het Evangelie richting kan geven? In 2015 kwam Paus Franciscus met een encycliek, een rondzendbrief, “Laudate si” over het Behoud van de Schepping en over een eerlijke verdeling van de rijkdommen van de aarde. De kern van die encycliek was, dat de economische macht ligt bij een kleine groep zeer rijke mensen. Die willen de winsten van hun bedrijven zo hoog mogelijk houden. Schoon produceren kost geld. Arbeiders eerlijk belonen kost hen ook geld. Zo verklaarde paus Franciscus de aantasting van het milieu en de armoede in de wereld. Hoeveel van al die kiezers op de vier partijen van de regeringscoalitie hebben ooit gehoord  over “Laudate si”? Hoeveel van hen laten zich nog inspireren door de Boodschap van het Evangelie?  Vrijwel niemand. Soms publiceren de media, dat nog slechts een minderheid van de Nederlandse bevolking nog in een God gelooft. Christus leerde ons vreemdelingen welkom te heten. Hij leerde ons armen, eenzamen en zieken te helpen. Armen kun je het beste helpen door hun kinderen goed onderwijs te geven. Jezus groette de mensen altijd met de woorden “Vrede zij U”. Toch bestaat het nieuws maar al te vaak uit berichten over de oorlogen in Oekraïne en Gaza en Soedan en Jemen.

Maar als we in onze H. Nicolaaskerk in Odijk samen vieren is er altijd dat moment, dat we elkaar de Vrede wensen,  de Vrede en Alle Goeds of de Vrede van Christus. Daarom hoop ik maar, dat velen in Nederland de weg naar een kerk weer weten te vinden en daar horen over de Boodschap van Jezus van Nazareth.

18e Jaargang, Nr. 794.

De Uitslagen

maandag, juni 10th, 2024

WAT VIND IK ERVAN?

 

Eerst maar de uitslagen in Nederland. Het samengaan van GroenLinks en PvdA heeft een succes opgeleverd. In de gemeente Bunnik werkt GroenLinks en de PvdA al sedert 1998 samen in de lokale partij Perspectief 21, kortweg P21. Al jaren is P21 de grootste partij in de Gemeenteraad en levert twee van de driewethouders. Nu blijkt, dat ook de samenwerking op landelijk niveau en Europees niveau succesvol is. Bij de Europese verkiezingen werden we met 8 van de 31 zetels de grootste partij. Vergeleken met de vorige Europese verkiezingen verloren we één zetel, maar in 2019 deed de SP niet mee. Dat zal ons toen stemmen van traditionele SP-kiezers hebben opgeleverd. Jammer dat de SP niet voldoende stemmen vergaarde om een zetel in het Europees Parlement te winnen. De SP is altijd een wat Euro sceptische partij geweest. Ze zagen in de Europese Samenwerking een kapitalistisch complot. Ik zie in de EU juist een instrument om de multinationals in bedwang te houden. Het internationale bedrijfsleven lobbyt daar in Brussel overigens uit alle macht. Elk afzonderlijk land is nauwelijks in staat de multinationals de wet voor te schrijven.

In Nederland is de winst van extreem rechts eigenlijk maar één zetel. De PVV had één zetel en heeft er nu zes, maar Forum voor Democratie verliest de vier zetels. Het blijkt uit onderzoek, dat heel veel mensen, die bij de Tweede Kamer verkiezingen op de PVV stemden nu zijn thuis gebleven.  Waarom stemden ze vorig jaar op de PVV. Het zou om de migratieproblematiek gaan, maar eigenlijk meer om de woningnood. Migranten krijgen in de ogen van de PVV-stemmers met voorrang een woning. Onze jonge mensen moeten jaren op een goedkope sociale huurwoning wachten. De EU gaat niet over woningbouw of toewijzing van sociale huurwoningen. Wel over natuur en milieu en het klimaat en de stikstof problematiek. Dat is een zaak voor de boeren. Veel PVV-ers hebben daar geen aandacht voor. Ze lezen geen krant. Kranten zijn duur. Ze luisteren niet naar het journaal en alleen naar rechtse actualiteitenprogramma’s op de TV. PVV-ers zetten zich af tegen de elite, de meer ontwikkelde goed verdienende mensen, die wel kranten lezen. Ze zijn goed op de hoogte van wat de EU is en wat de EU doet. Ik ben bang, dat met name in het VMBO bij vakken als maatschappijleer, geschiedenis, economie en aardrijkskunde veel te weinig aandacht is voor de samenwerking in Europa. De docenten voor die vakken zijn vaak te weinig toegerust voor deze taak en hebben ook te weinig uren voor hun vak. Veel van die laag geschoolden lezen de Telegraaf en dan word je stevig geïndoctrineerd. Het vroeger uitstekende Tv-programma “Op1” is tegenwoordig bepaald niet meer een voorbeeld van objectieve journalistiek. Op1 is stevig naar rechts afgegleden. Zelfs De Volkskrant heeft tegenwoordig af en toe bepaald tendentieuze koppen, die bepaald niet de inhoud van de artikelen dekken. Zoals vandaag: “Radicaal rechts wint ten koste van groen en liberaal.” Dat slaat dan op het Europese totaal. Veel belangrijker is, dat het Europese midden van christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen in het Europees Parlement de meerderheid behoudt en dat Europagezinde partijen het in het Europees Parlement goed doen. Nu Rusland niet alleen naar Oekraïne, maar ook naar andere staten dreigend optreedt, is Europese Eenheid meer dan ooit noodzakelijk.

18e Jaargang. Nr. 793.

 

Kies voor Europa

maandag, juni 3rd, 2024

GA WOENSDAG STEMMEN

 

We zitten in een moeilijke tijd. In meerdere lidstaten van de EU boekten extreem rechtse partijen bij lokale verkiezingen betere resultaten dan tot nu toe.In Nederland werd de PVV van Geert Wilders de grootste partij met een kwart van de stemmen. Waarom is dat zo griezelig voor de Europese Unie?

Dat soort partijen wil de Europese Unie van binnenuit uithollen. Steeds mindr macht bij de EU en elke lidstaat voert weer een eigen beleid zoals in de tijd van onze grootouders. Niet samenwerken, maar elkaar tegenwerken tot oorlogen aan toe. .Weinig aandacht voor het klimaatprobleem. Boeren kunnen hun gang gaan en hoeven zich niet meer aan de EU-voorschriften te houden. Migranten worden zoveel mogelijk afgeweerd en internationale verdragen, waar landen hun handtekening onder hebben gezet, worden terzijde geschoven. Het vrij verkeer van werknemers in de EU wordt beperkt, want die arbeidsmigranten zijn maar lastig. Ze hebben woonruimte nodig.

Een van mijn kleinzonen werkt bij Tv-opnamen en zorgt voor beeld en geluid. Met een grote vrachtwagen vol apparatuur rijdt hij naar Polen en verder naar Tsjechië en Oostenrijk om er Tv-opnamen te maken van fietscrosswedstrijden. Dat kan door de Europese Unie met het vrij verkeer van werknemers. Vroger hadden landen regels, die voorschreven, dat je lid moest zijn van een landelijke vakbond om er te mogen werken. In Nederland zijn er tekorten op de arbeidsmarkt. Hier in de Kromme Rijnstreek werken Polen en Roemenen om fruit te plukken. Moeten straks de kersen, appels en peren aan de bomen blijven hangen?

Op het journaal  waren berichten over hevige en langdurige neerslag in Zuid-Duitsland met overstromingen als gevolg. Hele dorpen worden geëvacueerd. In die extreem rechtse partijen zijn mensen, die niet geloven, dat het klimaat verandert door ons handelen. Maatregelen kosten geld en worden onzin genoemd.

Veel boeren demonsteerden met hun tractoren en blokkeerden Autosnelwegen. Ze willen meer vee, maar ze hebben te weinig grond om alle mest kwijt te raken. De overbemesting is slecht voor de bodemkwaliteit en de uitstoot in de atmosfeer zorgt voor neerslag in natuurgebieden, zodat daar flora en fauba worden aangetast. In gebieden met veel mooie landschappen is veel toerisme. Boeren hebben er campings om wat bij te verdienen. Blijft dat zo als die mooie natuur steeds erger wordt aagetast?

De verkiezingen voor het Europees Parlement van aanstaande woensda, 6 juni zijn reuze belangrijk. Werken we aan een hoopgevende toekomst of gaan we terug naar het verleden toen we elkaar tegenwerkten? Neen. We willen eenheid en samenwerking en toenemende welvaart en geen risico, dat er zoals vroeger weer oorlogen komen. De EU is er ook om in ons werelddeel vrede te garanderen. Nu hebben we hier al bijna tachtig jaar geen oorlog meer. Extreem rechts hoor je nu al weer oorlogstaal uitbraken. Voor mijn kinderen en kleinkinderen wil ik een vreedzaam Europa.

18e Jaargang, Nr. 792.