Archive for the ‘Zonder rubriek’ Category

/Het onverwachte gebeurt in Syrië

vrijdag, december 13th, 2024

EINDE ASSAD-REGIME

De Soennietische rebellen rukten zo snel op, dat ze zelfs zonder verdere tegenstand de hoofdstad Damascus bereikten. Assad vluchtte met zijn gezin per vliegtuig naar Moskou. Hij kreeg er een vluchtelingenstatus. Syrië was bevrijd van de Assad-dictatuur. De mensen vierden feest en dansten op straten en pleinen. Ik moest denken aan onze eigen bevrijding in april 1945. “I am a Canadian.” zei de soldaat tegen twee vrouwen, die hulp vroegen voor twee zwaar gewonden. We wisten, dat we na bijna vijf jaar Duitse bezetting bevrijd waren.

De leider van de rebellen heeft het goed begrepen. Als je echt vrijheid wil voor alle Syriërs, dan moet je al die minderheden laten weten, dat ze niet bang moeten zijn. De 300.000 Christenen in Syrië hebben niets te vrezen. Toch bidt Paus Franciscus in het verre Rome om vrede en vrijheid voor alle Syriërs. Naar ik hoop wij met hem.

Er is nog steeds het probleem van de Koerden. De hele wereld zal aan de Turkse President Erdogan moeten laten weten het wat rustig aan te doen. Laat de door Turkije gesteunde rebellen wat rustig aan doen en ook aan de Syrische Koerden gunnen, dat ze in vrede en vrijheid kunnen leven.

Assad en zijn familie behoort tot de religieuze groepering van de Alawieten, die met name langs de kust bij de Russische bases sterk vertegenwoordigd zijn. De Alawieten doen er goed aan de nieuwe situatie zonder verzet te aanvaarden  en met het nieuwe bewind keurig mee te werken. Er ontstaat in Syrië een totaal nieuwe situatie. Het betekent voor alle Syriërs een periode van leren leven in vrijheid en met respect voor alle andere groepen, die ook in Vrede en Vrijheid willen leven. Als je dat af en toe erg moeilijk vindt, denk dan weer aan de situatie onder het Assad-Regime. Leef met respect voor elke andere Syriër in Vrede en Vrijheid met elkaar.

Achttiende Jaargang, Nr. 814.

/Weer burgeroorlog in Syrië

woensdag, december 4th, 2024

EEN ONOPLOSBAAR CONFLICT

 

Bijna vier jaar was het tamelijk rustig in Syrië. Fanatieke haters van buitenlanders in Nederland begonnen al te roepen, dat de in Nederland verblijvende Syrische vluchtelingen terug zouden kunnen naar “veilige” delen van Syrië. Dat kunnen we nu weer helemaal vergeten.

Jaren terug begon de burgeroorlog in Syrië met demonstraties van burgers, die democratie wilden, geïnspireerd door de zogenaamde Arabische Lente. Die begon in Tunesië en had daar enig succes. Met een beetje goede wil kun je daar spreken van democratie. Het probleem in Syrië is, dat er meerdere grotere en kleinere minderheden zijn naast een grote Islamitische meerderheid. Democratie zou betekenen, dat die Islamitische meerderheid het  voor het zeggen zou krijgen over minderheden als de Druzen, de Koerden, de Sjiïeten, Rooms-katholike en Orthoduxe Christenen en ga maar door. Die zitten niet te wachten op een onverdraagzaam Islamitische regime.

De Koerden vormen een apart probleem. De tragiek van de Koerden is, dat ze door de staatsvorming nu verdeeld over meerdere staten hun leven leiden. Alleen in Noord-Irak kunnen ze zich zelf besturen zonder nu althans te moeten vrezen voor het Iraakse bewind. Maar Koerden leven in Noord-Syrië, in Turkije, in Irak en in Iran. De Koerden willen, dat al hun leefgebieden worden samengevoegd tot één Koerdische staat. Daarom worden ze in elk land onderdrukt, want geen van die staten willen een flink deel van hun grondgebied afstaan Turkije wil zelfs een bufferzone tussen de Syrische Koerden en hun eigen Turkse Koerden. Kennelijk wil men nu weer verder met die bufferzone. Duizenden Koerden zijn met al hun huisraad op de vlucht geslagen.

President Bashar al-Assad is een vreselijke dictator, die geen tegenstand duldt. Bij het minste verzet verdwijn je in de gevangenis en velen worden gedood. Velen vrezen de fanatieke Islamieten, die nu oprukken, minstens zo erg. Als je je maar niet met de politiek bemoeit en rustig leeft is het voor velen aanhangers van het Assad-regime in Syrië best uit te houden. Daar zie je nu het probleem: een autocratisch bewind, dat niets van democratie wil weten en alle verzet hardvochtig onderdrukt, versus een fanatieke Islamitische strijdmacht, die zonder enig verzet van het Syrische leger de tweede stad van Syrië op het Syrische leger van Assad heeft veroverd en intussen verder naar het Zuiden met de hoofdstad Damascus oprukt met als doel een eind te maken aan het regime van Assad en vervolgens de vestiging van een Islamitisch regime. Te vrezen valt, dat dit regime zich onverdraagzaam zal opstellen tegen alle niet-islamitische minderheden in dit land. Er zou een keurig bewind moeten komen, dat aan elke Syrische burger een veilig bestaan biedt. Ik zie het helaas nog niet gebeuren.

Achttiende Jaargang, Nr. 813.

/Ontwikkelingssamenwerking

zaterdag, november 23rd, 2024

NGO’S KRIJGEN VEEL MINDER RIJKSSUBSIDIE

Diverse ontwikkelingsorganisatie krijgen als  ook de volksvertegenwoordiging ermee instemt te maken met een forse daling van de rijkssubsidie. Die subsidie is zo hoog omdat  in eerdere jaren het Rijk tot de conclusie kwam, dat de projecten, die onder Rijksbeheer tot stand kwamen vaak te weinig nazorg kregen. Daarvoor waren er geen mensen beschikbaar. De particuliere organisaties konden voor de noodzakelijke continuïteit zorgen. Daarop werden de ontwikkelingsprojecten vrijwel geheel in handen gelegd van particuliere ontwikkelingsorganisaties. Die waren heel blij met het vertrouwen dat ze van het Rijk kregen. Ze gingen enthousiast aan de slag. Aan hun jaarverslagen  en artikelen op hun websites of in publicaties bleek, dat ze met veel succes werkten en in die Derde Wereldlanden de welvaart omhoog wisten te stuwen. Natuurlijk zijn er daarnaast onstabiele staten of burgeroorlogen, die er voor zorgen, dat het in die gevallen niet of nauwelijks lukt.

Waarom vonden opeenvolgende regeringen het belangrijk, dat er vanuit Nederland aan ontwikkelingssamenwerking moest worden gedaan? In partijprogramma’s was ontwikkelingssamenwerking vaak een must. Was het internationale solidariteit? Of christelijke naastenliefde? Of speelde de schaamte over het koloniale verleden een rol? We hadden iets goed te maken. Maar er waren daarnaast heel nuchtere economische motieven. Als die landen tot grotere welvaart kwamen groeide onze exportmarkt. Die landen hadden eindelijk het geld om medische apparatuur van Philips aan te schaffen of ze hadden het geld om wegen aan te leggen of havens voor hun export .Het Nederlandse bedrijfsleven kreeg zo meer werk en maakte meer winst.

In haar gebrek aan kennis en deskundigheid presteerde Minister Klever het om te zeggen, dat die NGO’s maar zelf het geld bij de burgers moesten halen. Ze beweerde ook, dat uit de verkiezingsuitslag blijkt, dat er meer aandacht moet worden besteed aan de situatie in Nederland zelf.

Ik ben donateur van nogal wat organisaties, die zich met ontwikkelingssamenwerking bezig houden. Ik weet hoe hard ze eraan werken om meer donateurs en hogere donaties te krijgen. Nog meer los kloppen zal moeilijk worden.  Daarnaast is het zo, dat vooral jongeren in toenemende mate een egoïstische levensstijl hebben. Een reisje naar verre buitenlanden in andere werelddelen gaat voor. En je moet zo snel mogelijk je rijbewijs halen en dan ook een auto aanschaffen. Wij kochten onze Mini pas toen we dik in de dertig waren, een huis hadden gekocht en drie kinderen hadden gekregen. We kenden de boodschap van het Evangelie : Draag bij naar vermogen en dat  venijnige woord van Jezus: “Het is voor een rijkaard moeilijker om in de hemel te komen dan voor een kameel om door het oog van een naald te kruipen. Ik moet er vaak aan denken als de Volkskrant weer met haar lijstje van miljardairs in Nederland komt. Hoeveel procent van de stemmers op PVV, VVD en BBB kent die uitspraak uit het Evangelie?

En dan moet ik weer denken aan mijn broer, die zijn leven lang eerst in de Democratische Republiek Congo werkte. Eerst was hij leraar aan een onderwijzersopleiding in de Evenaarsprovincie. Toen er voldoende Congolezen waren met een goede opleiding konden, die zijn werk overnemen. Een paar jaar werkte hij in een parochie, maar dat werk was te zwaar voor hem. Hij kreeg de taak om jongemannen voor te bereiden op de priesteropleiding van zijn Mill Hill Congregatie. Toen het te gevaarlijk werd in Congo, ging hij dat werk doen in India. Met 75 jaar ging hij rusten, maar van de paar zakcentjes, die hij kreeg ging het grootste deel naar India. Zijn leven was geven, beste Mevrouw Klever.

18e Jaargang, Nr. 813.

/ Onderwijsbezuinigingen

zaterdag, november 16th, 2024

ONDERGRAVEN VAN ONZE WELVAART

Docenten, onderzoekers en studenten wilden demonsteren in Utrecht. Plotseling was er het gerucht, dat de demonstratie gekaapt dreigde te worden door pro Palestijnen. Het gemeentebestuur raadde de demonstratie af. Zo kwam het op het nieuws. Op de donderdag, 14 november waren er veel demonstranten in de Utrechtse binnenstad, maar geen manifestaties. En eigenlijk dus geen demonstratie. Intussen is er een grote landelijke demonstratie gepland op het Haagse Malieveld. De mensen pikken het niet. Als het waarom van de bezuinigingen nu duidelijk zou zijn. Voor mij is het allerminst duidelijk. Ik weet, dat er veel meer geld naar defensie moet vanwege de Russische dreiging. Men neemt zonder meer aan dat die Russen niet zullen stoppen bij Oekraïne. Met name de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn ongerust. Ze maakten immers ook deel uit van de voormalige Sovjet Unie.

Als je een beetje inzicht hebt van de aard van de Nederlandse economie, dan weet je, dat Nederland zowel bij de industrie als de landbouw gespecialiseerd is in hoogwaardige producten en dan vooral voor de export. We zijn een handelsland. We importeren grondstoffen. Die zijn afkomstig uit de landbouw en de delfstoffenwinning. Daarvan maken we soms betrekkelijk eenvoudige producten. Uit aardolie maken we benzine of stookolie, maar de petrochemische industrie maakt ook zeer hoogwaardige producten. Van tropische vetten en oliën maken we margarines, naast gewone ook zeer bijzondere. Een belangrijke vestigingsfactor voor de fabrieken, die draaien op ingevoerde grondstoffen is de aanwezigheid van zeehavens. Daarom veroverden veel Europese staten gebieden in Afrika en Azië vanwege de aanwezigheid van grondstoffen. Die handelsrelatie is er nog steeds.

Bij al die fabrieken horen ook laboratoria. Hun taak is de kwaliteit te bewaken, maar ze doen ook aan innovatie; het ontwikkelen van nieuwe producten. Daarom vind je in steden als Amsterdam, Rotterdam en Delft ook universiteiten en hogescholen. De industrie in Twente en Noord-Brabant is er gekomen door de aanwezigheid van veel arbeidskrachten. Maar vanwege de industrie kwamen er ook de Technische Universiteit Eindhoven en Twente. Maar door die technische universiteiten kwamen er ook andere industrieën.

Vroeger had Utrecht zware industrie: de staalfabriek Demka en Werkspoor, waar treinen werden gefabriceerd en onderhouden. Ze zijn er niet meer. Bij de Uithof, waar de Universiteit Utrecht grotendeels is gevestigd, houdt men rekening met de komst van bedrijven, die gebruik willen maken van de kennis van de universiteit. Men rekent op 15.000 arbeidsplaatsen.

Als je dit allemaal zo leest en je hoort, dat deze regering van plan is ruim één miljard te bezuinigen op universiteiten en hogescholen en daarbij vooral op innovatie, dan vraag je je af of PVV, VVD, NSC en BBB een stelletje gekken als minister of staatssecretaris hebben geleverd. We worden een achterlijk land. Nu werven onze ondernemingen nog goed opgeleide mensen in het buitenland, maar dat gaat moeilijk worden, want de dames en heren hebben ook iets tegen arbeidsmigranten. Gek zijn ze.

Waar moeten al die jongens en meisjes naar toe, die niet de intelligentie hebben voor Hoger of Universitair onderwijs? Bij al die hoogwaardige bedrijven is ook eenvoudig werk te doen. De koffiedame, de schoonmaak de eenvoudige kwaliteitsproeven doen, het transport naar de cliënten of de groothandel.

Maar buiten het bedrijfsleven is er heel veel werk bij de overheid, in de zorg en in het onderwijs. In de meeste functies zijn goed opgeleide mensen nodig en voor die opleiding zijn weer goede docenten nodig en vanwege het innovatieve karakter van veel bedrijven, maar ook van de medische zorg en van het primair en secundair onderwijs goede innovatieve onderzoekers. Ik heb als docent heel wat ontwikkelingswerk gedaan en als voorzitter van een KNAG-kring ook veel collega’s laten profiteren.

Als onderwijsman en als geograaf zeg ik, dat bezuinigingen op onderwijs en innovatie zo ongeveer het domste is, dat je als overheid kunt doen. Soms denk ik, dat ze het liefst domme mensen in Nederland hebben. Die zijn te dom voor goede inhoudelijke kritiek. Dat is wel zo gemakkelijk voor een regering van PVV, VVD, NSC en BBB. Het is een schande.

18e Jaargang, Nr. 812.

ONDERGRAVEN

/Onderwijsbezuinigingen

zaterdag, november 16th, 2024

ONDERGRAVEN VAN ONZE WELVAART

Docenten, onderzoekers en studenten wilden demonsteren in Utrecht. Plotseling was er het gerucht, dat de demonstratie gekaapt dreigde te worden door pro Palestijnen. Het gemeentebestuur raadde de demonstratie af. Zo kwam het op het nieuws. Op de donderdag, 14 november waren er veel demonstranten in de Utrechtse binnenstad, maar geen manifestaties. En eigenlijk dus geen demonstratie. Intussen is er een grote landelijke demonstratie gepland op het Haagse Malieveld. De mensen pikken het niet. Als het waarom van de bezuinigingen nu duidelijk zou zijn. Voor mij is het allerminst duidelijk. Ik weet, dat er veel meer geld naar defensie moet vanwege de Russische dreiging. Men neemt zonder meer aan dat die Russen niet zullen stoppen bij Oekraïne. Met name de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn ongerust. Ze maakten immers ook deel uit van de voormalige Sovjet Unie.

Als je een beetje inzicht hebt van de aard van de Nederlandse economie, dan weet je, dat Nederland zowel bij de industrie als de landbouw gespecialiseerd is in hoogwaardige producten en dan vooral voor de export. We zijn een handelsland. We importeren grondstoffen. Die zijn afkomstig uit de landbouw en de delfstoffenwinning. Daarvan maken we soms betrekkelijk eenvoudige producten. Uit aardolie maken we benzine of stookolie, maar de petrochemische industrie maakt ook zeer hoogwaardige producten. Van tropische vetten en oliën maken we margarines, naast gewone ook zeer bijzondere. Een belangrijke vestigingsfactor voor de fabrieken, die draaien op ingevoerde grondstoffen is de aanwezigheid van zeehavens. Daarom veroverden veel Europese staten gebieden in Afrika en Azië vanwege de aanwezigheid van grondstoffen. Die handelsrelatie is er nog steeds.

Bij al die fabrieken horen ook laboratoria. Hun taak is de kwaliteit te bewaken, maar ze doen ook aan innovatie; het ontwikkelen van nieuwe producten. Daarom vind je in steden als Amsterdam, Rotterdam en Delft ook universiteiten en hogescholen. De industrie in Twente en Noord-Brabant is er gekomen door de aanwezigheid van veel arbeidskrachten. Maar vanwege de industrie kwamen er ook de Technische Universiteit Eindhoven en Twente. Maar door die technische universiteiten kwamen er ook andere industrieën.

Vroeger had Utrecht zware industrie: de staalfabriek Demka en Werkspoor, waar treinen werden gefabriceerd en onderhouden. Ze zijn er niet meer. Bij de Uithof, waar de Universiteit Utrecht grotendeels is gevestigd, houdt men rekening met de komst van bedrijven, die gebruik willen maken van de kennis van de universiteit. Men rekent op 15.000 arbeidsplaatsen.

Als je dit allemaal zo leest en je hoort, dat deze regering van plan is ruim één miljard te bezuinigen op universiteiten en hogescholen en daarbij vooral op innovatie, dan vraag je je af of PVV, VVD, NSC en BBB een stelletje gekken als minister of staatssecretaris hebben geleverd. We worden een achterlijk land. Nu werven onze ondernemingen nog goed opgeleide mensen in het buitenland, maar dat gaat moeilijk worden, want de dames en heren hebben ook iets tegen arbeidsmigranten. Gek zijn ze.

Waar moeten al die jongens en meisjes naar toe, die niet de intelligentie hebben voor Hoger of Universitair onderwijs? Bij al die hoogwaardige bedrijven is ook eenvoudig werk te doen. De koffiedame, de schoonmaak de eenvoudige kwaliteitsproeven doen, het transport naar de cliënten of de groothandel.

Maar buiten het bedrijfsleven is er heel veel werk bij de overheid, in de zorg en in het onderwijs. In de meeste functies zijn goed opgeleide mensen nodig en voor die opleiding zijn weer goede docenten nodig en vanwege het innovatieve karakter van veel bedrijven, maar ook van de medische zorg en van het primair en secundair onderwijs goede innovatieve onderzoekers. Ik heb als docent heel wat ontwikkelingswerk gedaan en als voorzitter van een KNAG-kring ook veel collega’s laten profiteren.

Als onderwijsman en als geograaf zeg ik, dat bezuinigingen op onderwijs en innovatie zo ongeveer het domste is, dat je als overheid kunt doen. Soms denk ik, dat ze het liefst domme mensen in Nederland hebben. Die zijn te dom voor goede inhoudelijke kritiek. Dat is wel zo gemakkelijk voor een regering van PVV, VVD, NSC en BBB. Het is een schande.

18e Jaargang, Nr. 812.

/Trump opnieuw presudent

zaterdag, november 9th, 2024

WAT HEBBEN WIJ VAN HEM TE VERWACHTEN?

Toen ik woensdagochtend dit nieuws hoorde, voelde ik mij aanvankelijk flink teleurgesteld. De wereld heeft weinig goeds van Trump te verwachten. Doordenkend bedacht ik, dat Nederlandse kiezers de PVV tot de grootste partij hebben gemaakt en ook in Hongarije en Italië  zijn extreemrechtse regeringsleiders aan de macht en allemaal hebben ze connecties met Poetin. Weliswaar niet zonder problemen, maar toch draaien ze nog gewoon mee in de Europese Unie.

Trump vindt de hele klimaatdiscussie maar onzin. De oliebaronnen, de gasexploitanten en de steenkoolboeren kunnen onder Trump rustig hun gang gaan. Als deze energiebronnen weer volop gebruikt gaan worden, st

iijgt het CO2-gehalte van de atmosfeer aanzienlijk. De atmosfeer houdt meer warmte vast. De gemiddelde temperatuur stijgt. Trump heeft een landgoed met golfbaan in Florida. Daar veroorzaakte een orkaan zestig miljard dollar aan schade. Het water van de Golf van Mexico was door de opwarming extra warm. Er verdampte meer water De wolken van de orkaan bevatten meer waterdamp en dus meer energie. De orkaan had meer verwoestende kracht. Zou Trump aan de klimat opwarming gaan geloven als zijn landgoed door een soortgelijke orkaan wordt getroffen? Het meest ellendige is, dat de stijging van het CO2-gehalte zich wereldwijd voordoet. Wij hebben er ook last van als de zeespiegel stijgt door het smelten van het ijs op de hooggebergten en op Antarctica en Groenland

De atmosfeer bevat altijd al kooldioxyde (CO2) Planten hebben het nodig om te groeien. Daarbij ademen ze zuurstof uit. Daarom is het zo belangrijk dat tropische bossen blijven bestaan Ik zie in Trump geen beschermer van het Amazoneoerwoud. Olieboeren mogen van hem daar hun gang kunnen gaan.

Zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog zorgde het Ingrijpen van de USA ervoor, dat Duitsland en Japan werden verslagen en dat ook wij onze vrijheid terug kregen. Wij zien in de USA een beschermer, maar hebben er wat betreft Trump weinig vertrouwen in. Blijft Trump Oekraïne steunen en Israël? Is West-Europa in staat Oekraïne te beschermen? Ik vrees van niet.

Gaat Trump straks hoge invoerrechten instellen om het Amerikaanse bedrijfsleven te beschermen? Hoe gaan China en de EU daarop reageren? Krijgen we een wereldwijde handelsoorlog? We weten het niet.

De verkiezing van Trump stelt de wereld voor veel onzekerheid. Laten we hopen, dat zijn adviseurs en de politici en het Amerikaanse bedrijfsleven er zonodig de rem op zet. We hebben in de huidige wereld al narigheid genoeg.

18e Jaargang, Nr.811.

Langdurige vrede

dinsdag, oktober 29th, 2024

MENSEN TWIJFELEN ERAAN

Als je een krant leest of naar het journaal kijkt wordt een flink deel ervan aan berichten en beschouwingen over oorlogen in de wereld gewijd: Oekraïne, Gaza, Libanon, Zuid Soedan, Yemen en soms nog burgeroorlogen elders. Dan is het een tijdje rustig rond Israël en dan begint het weer. Dan ga je er vanzelf aan twijfelen of Israël ooit langdurig in vrede zal kunnen leven, in een veilig tehuis na die vreselijke Holocaust.

Toch zijn er mogelijkheden om tot langdurige vrede te komen. Ik denk aan het Romeinse Rijk. Het strekte zich uit rond de Middellandse Zee en werd in Europa begrensd door de Limes. Ik woon al bijna mijn hele leven aan die Limes. Ik ben geboren in Arnhem en woonde daar van  1934 tot 1967. En nu woon ik al weer ruim 57 jaar in Odijk aan de Kromme Rijn. Dat riviertje was in de Romeinse tijd de hoofdstroom en langs die rivier stonden forten, zoals Fectio tussen Utrecht en Bunnik. Langs de Limes stonden ook wachttorens en er liep een weg langs, zodat Romeinse soldaten zich snel konden verplaatsen. In dat grote Romeinse Rijk heerste eeuwen lang bijna voortdurend vrede, de Pax Romana. Dat zorgde binnen dat enorme rijk voor veel welvaart. In diverse musea kun je dat goed zien, bijvoorbeeld in Leiden, Nijmegen en Heerlen.

Eeuwen later ontstond het Rijk van Karel de Grote. Dat Karolingische Rijk bestond langere tijd, maar werd opgedeeld in een Oostelijk en een Westelijk deel plus een Midden deel, waar Oost en West vaak om gestreden hebben. Helaas.

Intussen verbreidde het Christendom zich uit over geheel Europa. Vrede was voor de volgelingen van Jezus Christus het grote ideaal. In de periode tussen Zijn Verrijzenis – Dat vieren we met Pasen – en Zijn Hemelvaart verscheen ‘Hij meerdere keren aan Zijn leerlingen en begroette hen dan met de woorden: “Vrede zij U.” Als de paus op zondag samen met duizenden mensen op het Sint Pietersplein het Angelus bidt, dan smeekt hij altijd ook om vrede. Hij stuurt gezanten naar oorlogvoerende partijen en probeert te bemiddelen om tot vrede te komen. Tijdens een viering in de kerk bidden we om vrede en wensen elkaar “De vrede van Christus” terwijl we elkaar een hand geven. Voor mij is dat altijd weer een ontroerend moment. Als de invloed van pausen en de Kerk groot was kregen we vaak een langdurige periode van vrede. We spreken over de Pax Christi, tevens de naam van de Katholieke Vredesbeweging.

Eerder noemde ik het feit, dat er sinds 1945 in Midden en West-Europa geen grote oorlogen meer zijn geweest. Volgend jaar leven we tachtig jaar in vrede in Europa. Het bestaan van de Europese Unie is de belangrijkste garantie voor een vreedzaam Europa. Moge het zo zijn en blijven.

18e Jaargang, Nr. 810.

Gewetensbezwaren

woensdag, oktober 23rd, 2024

Dinsdag, 23 oktober 2024

KAN EEN AMBTENAAR ER NOG AAN MEEWERKEN?

 

Komen rijksambtenaren bij het beleid van de huidige regering niet in gewetensnood? Sommige ministers wensen zich niet meer aan internationale verdragen te houden of aan de regels van de Europerse Unie en nog vaker is hun beleid strijdig met de idealen van het Christendom of andere overtuigingen. Wat moet je dan als ambtenaar? Je hebt overeenkomstig je geweten en volgens nationale wetten en internationale verdragen advies gegeven zoals je dat al jaren gewend was, maar de bewindspersoon besluit heel anders. Als je als ambtenaar dat beleid moet uitvoeren wat doe je dan?

Stel je bent jurist en je hebt je gespecialiseerd in internationaal recht. Je hebt gewerkt op Onze ambassades en nu werk je op het Ministerie van migratie.. Al sinds de Middelbare School weet je, dat er in de EU vrij verkeer is van kapitaal en arbeid en nu wil minister Faber de komst van Bulgaren, Roemenen en Polen afremmen omdat het huisvesten van die buitenlanders zo’n probleem is. Als ambtenaar hoor je daar loyaal aan mee te werken terwijl je weet, dat dit beleid strijdig is met de regels van onze Europese Unie. De Tweede Kamer hoort de Minister te controleren en in dit geval terug te fluiten. En wat doen de fruitkwekers in mijn Kromme Rijngebied? Naar mijn overtuiging behoren ze  naar de rechter te stappen. Wat doe ik zelf? Ga ik in gesprek met de boeren? Schrijf ik een stuk in een huis-aan-huisblad? Ben je als burger moreel verplicht actie te ondernemen tegen beleid dat strijdig is met de wet of met jouw levensovertuiging?

Veel ouders (en grootouders) hebben PVV gestemd, omdat ze geloven, dat er voor hun kinderen (of kleinkinderen) geen woningen beschikbaar zijn . Die vluchtelingen of asielzoekers hebben in een mum van een tijd een huis en voor ons kleinkind schiet er geen huis over. Er zijn gemeenten, die de woningbouw afremmen omdat ze graag klein blijven en zo de traditionele levensstijl kunnen handhaven. Uw kinderen worden de dupe van een dergelijk beleid. Houdt dus uw Gemeenteraad in de gaten. Wordt lid van een politieke partij en stel dit soort zaken aan de orde. Zo moeilijk is dat niet.

Dertig jaar geleden stopte ik als aardrijkskundeleraar. Ik ging met prepensioen. Ik weet dus het nodige van bodem, water en klimaart. Daarom schrijf ik er af en toe ook over. Ik praat erover. Soms vinden mensen dat niet prettig Ze blijven liever vasthouden aan hun overtuiging opgedaan bij allerlei media. Ik leg

maar eens uit. De orkaan en de tornado’s, die kort geleden over Florida raasden veroorzaakten ZESTIG MILJARD DOLLARS schade. Hoe ontstond die orkaan. Door het hogere gehalte aan kooldioxide wordt er meer zonnewarmte door de atmosfeer vast gehouden. Daardoor werd het water van de Golf van Mexico extra warm. Er verdampte veel water. Als die waterdamp condenseert (weer water wordt) komt de energie van de eerdere verdamping weer vrij. Daardoor krijgt de orkaan extra veel energie, dus veel stormkracht. Als de Amerikanen Trump weer als president kiezen kunnen de Amerikanen weer lekker kolen, gas en olie stoken en zo het gehalte kooldioxide omhoog jagen. Toekomstige orkanen winnen dan aan kracht.

Ik zou willen, dat al die geografen, ecologen, biologen, natuurkundigen, meteorologen, klimatologen, oceanografen, bodemkundigen, geofysici en andere aardkundigen zich vaker laten horen. Schrijf stukjes op uw website of in de lokale huis-aan-huisbladen. Soms denk ik, dat ik de grootste rampen niet meer mee zal maken en denk vervolgens aan mijn kinderen en kleinkinderen. Zorgen we zelf voor het Eind der Tijden? Worden we pas wakker als het zo ver is? Dus te laat.

!8e Jaargang, Nr.809.

/Ost-Flüchtlingen

woensdag, oktober 9th, 2024

VOORBEELD VOOR PALESTIJNEN

Wie een staatkundige kaart van Europa uit de periode vóór de Tweede Wereldoorlog bekijkt, ziet dat grote delen van het huidige Polen toen Duits waren. In Noord-Oost Polen lag toen het Duitse gebied Oost-Pruisen met Koningsberg als hoofdstad. Die stad heet nu Kaliningrad en is deel van de nu Russische Noordelijke helft van Oost-Pruisen. Het Zuiden is Pools. Zuidwest-Polen was Duits Wroclav heette toen Breslaua. In veel Oosteuropese staten waren Duitse kolonies.

Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog het Rode leger oprukte sloegen overal de Duitstalige inwoners op de vlucht en dat ging na de oorlog nog lang door. Er waren weliswaar verenigingen van Ost-Flüchtlingen, maar zij werden overal in Duitsland als inwoners opgenomen. Er is in Duitsland totaal geen sprake van wraakgevoelens of van ideeën om het vroegere Duitse gebied weer terug te veroveren.

Als je de geschiedenisboekjes  bekijkt, zie je de eeuwen door steeds weer oorlogen in Europa. Nederland kent de Tachtigjarige oorlog tegen de Spaanse overheersing, die eindigde met de Vrede van Münster. Later hadden we de inval van de Fransen en weer later hield de fransman Napoleon in Europa thuis. Frankrijk en Duitsland in 1870-1871 en in 1914-1918 de Eerste Wereldoorlog en vervolgens 1940-1945 de Tweede Wereldoorlog. Die oorlogen werden steeds vreselijker. Er kwamen steeds betere wapens. Denk aan militaire vliegtuigen.

Toen in 1945 de Tweede Wereldoorlog eindigde en met ook de kernbommen op Hirosjima en Nagasaki in Japan, heerste in Europa een sfeer van NOOIT MEER OORLOG ! Men wist hoe vreselijk  een oorlog kan zijn. Robert Schuman woonde in Elzas-Lotharingen. Dat gebied was tijdens de Eerste Wereldoorlog Duits. Hij vocht aan de Duitse kant tegen de Fransen. De Duitsers verloren. De Duitse keizer vluchtte naar Nederland en woonde op Huis Doorn. Maar Elzas-Lotharingen werd nu Frans en Robert Schumann vocht tijdens die Tweede Wereldoorlog aan de Franse kant. Hij begreep de dwaasheid van een oorlog. Als Frans Minister kwam hij met een plan om Kolen, IJzer en Staal onder een supranationaal gezag te plaatsen. Zonder staal kun je een oorlog wel vergeten. Die Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) groeide in de loop van de twintigste eeuw uit tot de Europese Unie. In die EU werken allerlei Europese volkeren vreedzaam samen. We hebben sinds 1945 in Europa al geen oorlog meer. Volgend jaar TACHTIG jaar geen oorlog in Europa mede dankzij de Europese Unie.

Wat gebeurde er in Palestina? Er vestigden zich daar in de vorige eeuw Joden uit de hele wereld. Ze kochten er grond en begonnen vooral landbouwbedrijven. Na de Tweede Wereldoorlog met de Holocaust, 6 miljoen Joden door de Duitsers vermoord, nam de vaak clandestiene immigratie sterk toe. Dat grote aantal Joodse inwoners verklaarde zich onafhankelijk. Tijdens de Onafhankelijks oorlog vluchtten veel Palestijnen uit hun woongebied naar de omliggende staten en naar delen van Palestina, die niet door de Joden waren veroverd.

Toen werd er vergeleken met de Ost-Flüchtlingen in Duitsland naar mijn inzicht een grote fout gemaakt. De gevluchte Palestijnen kwamen in kampen terecht. Ze werden door hun buren niet als medeburgers in hun land opgenomen. Zo bleef het probleem bestaan. De gevluchte Palestijnen willen nog steeds hun woongebied terug. En zo komt het elke keer weer tot een oorlog tussen Israël en Arabieren. Met steun van vooral de VS weet Israël zich steeds te handhaven.

Het protest van de pro-Palestijnse jongeren zou zich moeten richten op al die Arabische staten, die de Palestijnse vluchtelingen niet liefdevol in hun eigen land hebben opgenomen. Het protest zou zich moeten richten tegen allen, die steeds weer het conflict laten oplaaien in plaats van te streven naar vreedzaam samenleven met het Joodse volk, dat onder de Holocaust zo vreselijk geleden heeft  en naar het inzicht van velen in de wereld een veilig tehuis verdient. Als Hamas en Hezbollah zich richten op economische opbouw van hun gebieden in een vreedzame samenwerking met Israël dan kan het Midden Oosten meer gaan lijken op het Europa van de Europese Unie. Wat een mooie droom. Laat de hele wereld maar bidden, dat deze droom werkelijkheid wordt.

18e Jaargang, Nr. 808.

/Franciscus in België

woensdag, oktober 2nd, 2024

POPULAIRE PAUS

Onze paus Franciscus is een bijzondere man. Hij weet goed te luisteren, is begripvol, Hij is vergevingsgezind, Hij is open naar andere religies en zelfs naar mensen zonder een religie, hij heeft begrip voor de problemen waardoor onze wereld wordt geteisterd zoals armoede, ongelijkheid in rijkdom, macht en kennis. Hij was nog maar kort paus, toen hij al de encycliek ”Laudate si” publiceerde. Daarin kwam het klimaat probleem als de aantasting van Gods Schepping en de armoede aan de orde. Eenvoudig gezegd: De aantasting van Gods Schepping en de armoede in de wereld hebben een gemeenschappelijke oorzaak. Als mensen een rechtvaardig loon moeten ontvangen, dan kost dat een bedrijf geld Zo ook als een bedrijf schoon wil produceren.  De bazen en de aandeelhouders willen niet, dat hun winst wordt aangetast. De lonen blijven laag. Het bedrijf blijft vervuilen.

Ik heb gemerkt, dat zo’n encycliek voor veel mensen best moeilijk te begrijpen is. Toch weet Franciscus de mensen aan te spreken. Voor veel mensen in België was hij zeer welkom. Ook voor veel Nederlandse katholieken, die voor de afsluitende Eucharistieviering in het Koning Boudewijn stadion naar Brussel reisden. Er werden zelfs bussen uit Groningen gesignaleerd.

Zo pratend met elkaar vroegen we ons af of deze paus ooit naar Nederland zou komen. Een vorig pausbezoek aan Nederland werd bepaald geen succes. Demonstranten traden echt beledigend op. Een rondrit door Den Bosch trok nauwelijks belangstelling. Ik denk niet, dat de Nederlandse bisschoppen het aan zullen durven zelfs deze paus uit te nodigen voor een bezoek aan Nederland.

Paus Franciscus was uitgenodigd door de Katholieke Universiteit van Leuven, die het 600-jarig bestaan viert. In zijn studententijd had Franciscus deze universiteit bezocht. Hij toonde zich ook blij met de bijzondere ideeën, die aan deze universiteit opbloeien. De rector van de universiteit was niet verlegen bij zijn welkomst rede. Hij pleitte voor vrouwelijke priesters.

Er was nog een heel andere reden waarom de paus naar België kwam. In allerlei beroepsgroepen komt misbruik van kinderen voor. Het kwam in veel landen ook voor, dat priesters of andere kerkleden zoals zusters of broeders daders waren (en zijn). Toen het massale karakter van het misbruik duidelijk werd is er niet steeds adequaat gereageerd. De dader moet niet alleen uit zijn kerkelijk ambt worden gezet, maar ook voor het burgerlijk recht veroordeeld worden. Hij (soms zij) moet zo mogelijk het slachtoffer schadeloos stellen en anders moeten zijn meerderen de schade vergoeden. Maar nog veel belangrijker is, dat er een proces van verzoening op gang komt. De kerk moet schuld bekennen en hulp bieden van deskundige hulpverleners.

Naar mogelijke daders dient de Kerk zeer duidelijk te zijn over de sancties. Er moet ook een goed toegerust meldpunt komen. Eigenlijk mag van elke katholiek verwacht worden, dat hij of zij zeer waakzaam is en de kinderen opvoedt tot grote weerbaarheid. Of dat in België allemaal goed geregeld is, weet ik niet. Vijftien slachtoffers mochten bij de paus op bezoek en openlijk hun verhaal vertellen. Dat lucht sowieso al op. Maar de paus luisterde en toonde begrip en medeleven en beloofde schadevergoeding. Niet iedereen was tevreden, maar de meeste deelnemers hadden de warmte en de eerlijke aandacht van deze paus echt gevoeld en voelden zich getroost.

18e Jaargang, Nr. 807.

P