Archive for augustus, 2024

Gedoe met je mobieltje

woensdag, augustus 28th, 2024

MISLUKKEND OPWAARDEREN

 

Het beltegoed op mijn prepaid mobieltje was wat laag geworden door een toevallig wat langdurig gesprek. Dus stapte ik op 19 augustus naar de plaatselijke Primera om een opwaardeerbon te kopen. Hij zat netjes in mijn portemonnee. Maandag, 26 augustus besloot ik de bon te gebruiken. Tot twee keer toe kregen we de boodschap “opdracht niet uitgevoerd.” Dat was even schrikken. Was ik mijn twintig Euro kwijt.

Dus maar de Klantenservice bellen. Het nummer van de klantenservice was ik vergeten. Het bleek later 1201 als je mobiel belt en contact met Vodafone met de vaste telefoon 0800-0094. Mijn mobieltje was aan opladen toe. Dus belde ik met mijn vaste telefoon. Ik legde de medewerkster uit wat er was gebeurd. Haar reactie was , dat zij zou proberen de twinig Euro op te waarderen. Ik noemde het nummer van mijn mobiel en vertelde wat de 15-cijferige opwaarderingscode was. Ze stuurde een sms=esje met een code en door de code op te noemen konden we bewijzen, dat we de eigenaren van het mobieltje waren. Heel snel zei ze ons, dat het opwaarderen gelukt was. Door “beltegoed” te gebruiken bleek het te kloppen. Ik was dank zij de Vodafone medewerkster mijn twintig Euro niet kwijt.

Hoe het nou komt, dat het opwaarderen ons niet gelukte, weet ik nog steeds niet. Of meer klanten van onze plaatselijke Primera met het probleem te kampen hebben gehad, moet ik nog informeren.
18e Jaargang, Nr. 803.

De Oekraïense inval in Rusland

dinsdag, augustus 20th, 2024

ROL VAN HET VATICAAN

 

Op 6 augustus zijn Oekraïense militairen de grens met Rusland gepasseerd en intussen hebben ze een vrij groot deel van de provincie Koersk bezet en hebben ze een belangrijke brug vernietigd. Bij de evacuatie van hun burgers maakten de Russen gebruik van die brug en ook bij de aanvoer  van oorlogsmaterieel.

Welke doelen streeft Oekraïne na? Dat is de vraag , die velen zich stellen. Oekraïne wil Rusland en vooral het Russische leger flinke verliezen toebrengen. Ze willen de Russische bevolking laten voelen wat het is om een deel van hun grondgebied bezet te zien. Ze willen laten voelen wat het is als vele landgenoten huis en haard moeten ontvluchten. Misschien hopen ze, dat Rusland nu eerder bereid zal zijn te onderhandelen over vrede, waarbij het door Oekraïne veroverde gebied kan worden ingeruild tegen Oekraïens grondgebied, dat door de Russen is bezet. Het zou ook kunnen, dat ze een strook Russisch gebied willen veroveren als een veiligheidszone, zodat ze minder last hebben van Russische luchtaanvallen. Maar eigenlijk weten we niet waarom het leger van Oekraïne Rusland is binnen gevallen.

Oekraïne loopt met deze aanval ook risico’s. Rusland zou extra zware wapens of zelfs kernwapens kunnen inzetten en nog veel meer manschappen naar het front kunnen sturen, zodat het voor Oekraïne totaal onmogelijk wordt deze oorlog nog te winnen. We weten gewoonweg niet wat er nog kan gebeuren.

Op verschillende manieren speelt het Vaticaan een rol. Zo arriveerde op ongeveer dezelfde tijd als de inval begon een convooi vrachtauto’s met kleding, voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen vanuit het Vaticaan in de regio Kharkiv, bestemd voor al die mensen in nood. Intussen  waarschuwde Kardinaal Staatssecretaris Parolin in een preek in Assissi voor de risico’s van de uitbreiding van de oorlog door de inval in de provincie Koersk. Weer een andere kardinaal Zuppi telefoneerde met een Chinees topambtenaar belast met Euraziatische zaken. Hij drong er namens Paus Franciscus op aan, dat China zou bemiddelen bij  een eventueel vredesoverleg tussen Oekraïne  en Rusland.

En intussen wordt er in de Kerken heel wat afgebeden om vrede. Bij elke viering is er een moment van een gebed om vrede. Mensen wensen elkaar “De Vrede van Christus”. Ik zeg altijd de Franciscaanse vredesgroet, “Vrede en Alle Goeds”. Intussen moeten we beseffen, dat we Oekraïne steeds moeten helpen bij het herstel van alle schade en bij de verdediging van het land. We kunnen dat land niet uitleveren aan een figuur als de Russische President Poetin.
18e Jaargang, Nr.802.

Kamala Harris en Tim Walz

maandag, augustus 12th, 2024

BOEIENDE STRIJD

 

De strijd om het Amerikaanse presidentschap belooft extra boeiend te worden. Trump lijkt veel trouwe aanhangers te hebben, maar intussen zijn er al heel wat Republikeinen, die niets meer van hem willen weten. Er lopen tal van processen tegen Trump. Wie wil een president, die zich niet echt verzet heeft tegen de bestorming van het Capitool? Misschien zelfs de bestormers heeft aangemoedigd? Bovendien is het presidentschap van Biden zeer succesvol. Er is nauwelijks werkloosheid. Aan allerlei problemen wordt onder Biden iets  gedaan, zoals de verouderde gebrekkige infrastructuur. Veel jonge mensen en de vele goed ontwikkelde democraten in de Oostelijke staten hebben donders goed in de gaten, dat ze ook in de VS af moeten van fossiele brandstoffen en moeten werken aan een duurzame economie. Die ombouw van de economie levert ook veel nieuwe werkgelegenheid op. En dus minder werkloosheid.

Kamala Harris heeft een verleden in de juristerij. Ze weet heel goed wat er allemaal fout zit aan Trump en ze weet ook goed welke veranderingen in de wetgeving nodig zijn op de weg naar duurzaamheid en eerlijkheid. Ze heeft met Tim Walz een bijzondere keuze gemaakt. Hij is nu Gouverneur van de staat Minnesota en dus al flink wat bestuurlijke ervaring. Hij was daarvoor aardrijkskundeleraar. Tim Walz kan haar steunen op tal van terreinen, want aardrijkskunde is een heel breed vak. Als geograaf is hij waarschijnlijk goed op de hoogte van alle factoren, die het klimaat beïnvloeden en wat er nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan. Hij kent de bestaanswijze van de Amerikaanse bevolking en snapt wat er moet veranderen op weg naar duurzaamheid. Hij weet hoe de gewone arbeiders moeten worden voorbereid op een duurzame wijze van produceren. Hij kan de gewone man moed geven voor een hoopvolle duurzame toekomst.

Als aardrijkskundeleraar weet je ook veel van alle landen in de wereld, van hun bestaanswijze en hun culturen. Het zou me niet verbazen als hij als vice-president er vaak als Amerikaans gezant op uit wordt gestuurd. Maar ja, Kamala Harris moet dan wel eerst de verkiezingen winnen. Misschien kan dit duo ervoor zorgen, dat door hun bemiddeling verschillende conflicten in de wereld tot een oplossing komen. Als gepensioneerd leraar aardrijkskunde krijg ik er wel een warm gevoel bij.

18e Jaargang, Nr. 801.

De Kromme Rijnstreek als voedselproducent

maandag, augustus 5th, 2024

EN DE WEG NAAR DE CONSUMENT

 

Heel lang was de voedselproductie gericht op zelfvoorziening. Waren er kleine overschotten, dan werden die naar de stedelijk markt van Utrecht of Wijk bij Duurstede vervoerd. Lange tijd was het vervoer over de weg in de winter vrijwel onmogelijk. Veel vervoer ging per schuit over de  Kromme Rijn. Tot ongeveer 1900 gebeurde dat. Daarna ging veel vervoer per vrachtauto.

De steden groeiden en leverden ambachtelijke producten en diensten. Het waren handelscentra geworden. De landbouw in het rivierengebied was aanvankelijk vooral een gemengd bedrijf. Boeren maakten van de melk vooral kaas en die werd door handelaren opgekocht. Er ging ook graan en aardappelen naar de stedelijke markt en fruit. Groente kwam van tuindersbedrijven dichtbij de stad, zoals in Vleuten en De Meern. Toen er in de steden en dorpen groentewinkels kwamen haalden die hun groenten en fruit van de veilingen in Utrecht, Bunnik en Wijk bij Duurstede. Onze buurman werkte bij de veiling in Bunnik. Mettertijd verdwenen de meeste veilingen. Winkelketens sloten contracten af met fruittelers en er ontstond ook groothandel. Nu gaat de oogsten naar koelhuizen en wordt verkocht als de prijs voor de boer het meest gunstig is. Die grote koelwagens voor het fruit rijden al vanaf 4.00 uur ‘s nachts langs Odijk om zo de files van het woon-werkverkeer te ontwijken. Langs de N229 hebben de bewoners veelgeluidsoverlast.

Het gemengde bedrijf is vrijwel verdwenen. De specialisatie heeft gezorgd voor eenzijdige fruitteeltbedrijven en eenzijdige zuivelveehouderijen. Een andere buurman haalde met zijn vrachtauto bij de boerderijen de bussen met melk op. De bedrijven produceren tegenwoordig veel meer melk en die wordt bewaard in koeltanks. Auto’s met een melktank komen die melk  om de twee dagen ophalen en brengen de melk naar de zuivelfabrieken. Er zijn kaasmakerijen of er wordt roomboter gemaakt. Melkpoeder is  een ander product en we zijn goed in het maken van melkpoeder voor baby’s. Het zuivelvak in de supermarkt laat zien wat voor heerlijkheden tegenwoordig uit de zuivelfabrieken komen.

De boerenbedrijven met vaak meer dan 100 melkkoeien of nog veel meer zijn steeds meer geautomatiseerd. Een koe merkt, dat zij gemolken moet worden. Zij loopt een poortje in, ze wordt automatische aangesloten op spenen en het melken begint. De melk wordt gecontroleerd op zuiverheid, ook door de fabriek. De melkveehouderij is tegenwoordig vooral kapitaalintensief. Dus profiteren vooral de aandeelhouders van de banken en de zuivelindustrie. Je mag je afvragen wie de mensen achter de BBB zijn, niet de boeren, niet de burgers. Dat laten zij zich wel wijsmaken.

18e Jaargang, Nr. 800.