Wat vinden de drie kandidaten lijsttrekker?
Planeetgroenlinks is het perfecte podium voor een lijsttrekkersdebat, waarbij iedereen vragen kan stellen aan de kandidaat-lijsttrekkers en iedereen kan kennis nemen van hun antwoorden Op veel plaatsen in het land worden lijsttrekkersdebatten gehouden. Daar komen bij elkaar enkele honderden GroenLinksers van de duizenden, die er zijn. De meeste leden van Groenlinks hebben toegang tot internet en kunnen het debat dus op deze site volgen.
Het is inmiddels genoegzaam bekend, dat bij de verkiezing van Barack Obama het internet een grote rol gespeeld heeft Onze kandidaten weten, dat kennelijk ook. Maak het ze maar eens flink moeilijk door hun nu vragen te stellen. Dat is een goede voorbereiding op de lifedebatten in het land Ik wil er al vast aan beginnen.
Twee van de drie kandidaten, die door de kandidatencommissie zijn voorgedragen voor het lijsttrekkerschap maakten ook deel uit van de programmacommissie. We mogen ervan uitgaan, dat zij achter hun voorstel staan. Overigens worden in zo’n commissie ook compromissen gesloten en zullen er best passages zijn, waar ze niet voor 100% achter staan.
Hoofdstuk 7 van het ontwerpverkiezings- programma heet “Arbeidsmigratie in goede banen leiden”. Al lezende krijg ik sterk de indruk, dat migratie wordt voorgesteld als een oplossing voor de tekorten op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing. In heel Europa is de vergrijzing een probleem, maar het sterkst in Oost-Europa. In sommige landen is daar al sprake van een sterfteoverschot. Het vertrek van jonge mensen naar het welvarender West-Europa verergert de vergrijzing. Dorpen lopen vrijwel leeg en er wonen alleen nog een paar oude mensen.
Vragen aan de kandidaten: Zijn zij het mij eens, dat het ontwerpprogramma te weinig aandacht schenkt aan deze economisch zwakke gebieden? Hoe zien zij de toekomst voor deze gebieden? Wat kan de EU doen om de economie van deze gebieden te versterken?
Migratie is nooit een definitieve oplossing. Toen herkomstlanden als Italië en Spanje welvarender werden, droogde de stroom ‘gastarbeiders’ uit die landen op. Dat valt op de langere termijn ook te verwachten voor andere landen.Geboorten nu hebben over ongeveer twintig jaar effecten op de arbeidsmarkt. De huidige tekorten op de arbeidsmarkt worden veroorzaakt door de lagere geboortecijfers na 1975. Het met pensioen gaan van de naoorlogse geboortenpiek verergert dat tekort in de komende jaren.
Vraag aan de kandidaten: Wordt het geen tijd, dat GroenLinks een beleid ontwikkelt ter oplossing van de te verwachte problemen. Juist de zwakke sectoren krijgen immers te maken met moeilijk vervulbare vacatures.
Wel dames en heren, veel succes bij de beantwoording. Ik ben erg benieuwd of jullie de uitdaging aandurven.