NPO Radio en TV

DE TWEEDE KAMER WEET HET WEER BETER

 

 

De Tweede Kamer vindt in grote meerderheid, dat de NPO gereorganiseerd moet worden en wil er ook minder geld aan besteden. Jonge mensen kijken nauwelijks nog TV hoor ik van tijd tot tijd. Bovendien kijken veel mensen naar commerciële zenders.. Die Tweede Kamer ziet in de NPO een welkome prooi. Daar valt  geld te halen. Die paar ouwe zakken, die nog NPO kijken en luisteren kunnen we rustig terzijde schuiven

Nu erger ik mij ook wel eens aan de enorme salarissen van sommige presentatoren.. Van mij mag dat best wat minder. Maar zoals ik meestal niets moet hebben van gratis huis-aan-huisbladen, zo stel ik de gratis commerciële zenders met de vele reclame ook niet erg op prijs. Ik ben dus een vrijwel vaste NPO-kijker en -luisteraar.

Het systeem van publieke omroepen moet aansluiten bij de veelzijdigheid van onze samenleving. Denk aan de tegenstelling progressief-canservatief aan wel of geen godsdienst, aan leeftijdsverschillen, aan mannen en vrouwen, aan wel of geen liefhebber van sport, aan de enorme inkomensverschillen, aan de verschillen in opleidingsniveau en de verschillen in culturele belangstelling. Een publieke omroep moet aan al deze verschillen recht doen. Juist de NPO kan dat door al die verschillende omroepen, die er bij horen. Daarom moet de politiek zich eigenlijk ook niet inhoudelijk met de omroepen bemoeien. Ik erger me dood als ik in een uitzending van WNL terecht kom. Wat een rechtse ballen. Maar die mensen willen niets weten van een kerkelijke uitzending van deEO of  van KRO-NCRV. Daar vertelt een mevrouw over de enorm sterke band, die bij Lourdespelgrims al heel snel ontstaat, zodat ze zich als ze weer in Lourdes komen zich echt “thuis” voelen. Ik sprak erover met een zeer goede bekende en hij herkende dat helemaal. Hoeveel van de 150 Tweede Kamerleden zouden van die Lourdeservaring ook maar enig presoonlijk benul hebben? Misscchien één of twee. Toch hebben enkele duizenden mensen geboeid die uitzending van het Geloofsgesprek gevolgd op NPO2 om 9.45 uur elke zondag. Vaak zijn dat mensen, die inmiddels aan huis zijn gebonden. Ze kunnen niet meer mee met een bedevaart WAT is dat, een bedevaart? Naar Lourdes of Fatima of Rome?

Jaren geleden betaalden we Kijk- en Luistergeld. Die verplichting werd door te veel mensen ontdoken. Dus werd de bekostiging overgenoemn door de belastingbetalers, dus door bijna alle Nederlanders. Toen al vreesde ik, dat de politiek nu een greep kreeg op de publieke omroep en allerlei eisen zou gaan stellen. Dat hebben we geweten. Wat een gedoen elke keer. Dan denk ik, waar bemoeien ze zich mee. Ze gaan zich toch ook niet bemoeien met de inhoud van kranten of met de inhoud van geschiedenisboekjes. Toch wordt dat onderwijs door de rijksoverheid bekostigd. Als de Tweede Kamer denkt, dat ze met zes zendgemachtigden recht kunnen doen aan de enorme verscheidenheid binnen onze samenleving, dan moeten ze maar eens een bijscholing sociologiew gaan volgen.

Geert Wilders hoor je vaak mopperen over het feit, dat Nederland nerit meer Nederlanbd is. Hij vindt de vele buitenlanders  ervoor zorgen, dat Het karakter van Nederland te veel veranderd. De manier waarop de Tweede Kamer omgaat met de publieke omroep is nog veel erger. Dat is pas echt afbraak van de Nederlandse Cultuur en de samenleving. Bijf met je grijpgrage poten af van de publieke omroep, denk ik dan.

18e Jaargang, nr. 788.

Leave a Reply