Europese Verkiezingen 2

Vrijdag, 26 april 2024 (na coorctie)

GA VOORAL STEMMEN

Begin juni vinden in de gehele Europese Unie verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. Gezien de uitslagen voor de verkiezingen in de lidstaten wordt druk gespeculeerd op grote successen voor extreemrechtse partijen zoals in Nederland de PVV en Forum voor Democratie. Op zich is het een beetje vreemd, want zulke extreemrechtse partijen zijn vaak nogal nationalistisch en daarom tegen Europese Integratie. Het is niet bepaald om vrolijk van te worden als in het Europees Parlement mensen komen, die eigenlijk tegen de Europese integratie zijn. Maar er is meer aan de hand.

Dit soort partijen neemt vaak standpunten in, die  dwars staan op het beleid van de Europese Unie en door Nederland ondertekende internationale verdragen. Denkend aan de PVV kom je op de eerste plaats bij vreemdelingenhaat. Die is dan vooral gericht tegen Islamieten, maar ook de arbeidsmigranten uit Oost-Europese lidstaten zijn in hun ogen allesbehalve welkom. Toch is een van de bijzondere regelingen van de EU, dat er vrij verkeer is van werknemers. Je mag ze dus niet tegenhouden, want dat is strijdig met de wetgeving van de EU. Dan roepen ze rustig, dat dan die regel maar moet worden afgeschaft. Dat je dan ook veel Nederlandse jongeren benadeelt, ontgaat deze mensen. Veel jonge, goed opgeleide Nederlandse jongeren, willen graag ervaring opdoen elders in de EU of -zoals mijn kleinzoon- krijgen werk buiten Nederland aangeboden.

De EU is er ook op uit het milieu zoveel mogelijk te ontzien. De natuur moet zo veel mogelijk gespaard blijven. Onze landgenoot Timmermans heeft daar als lid van de Europese Commissie hard aan gewerkt. Daarom zijn rechtse partijen ook zo boos als Timmermans bij de formatie zou worden betrokken. Het milieu wordt op vele manieren aangetast. Door de industrie, die weigert over te schakelen op schone productiewijzen. Dat kost geld en dat gaat ten koste van de winst. Denk ook aan het verkeer: auto’s, vrachtverkeer, bussen, vliegtuigen en schepen. Allemaal stoten ze vooral kooldioxide uit en daardoor wordt het broeikaseffect versterkt. Het klimaat wordt warmer met alle narigheid, die dat oplevert. Door opwarming houden planten en dieren het niet meer vol.

Als je er echt goed over nadenkt, moet je bekennen, dat  veel mensen er nadeel van ondervinden. Je benadeelt je medemensen en dat is eigenlijk een vorm van diefstal. Paus Franciscus publiceerde in 2015 een encycliek. Dat is een rondzendbrief, waarin een bepaald onderwerp behandeld wordt. Deze encycliek, Laudate si, veroordeelde niet alleen de aantasting van het milieu, maar ook de onderbetaling van veel werknemers. Franciscus ziet één gemeenschappelijke oorzaak -simpelweg gezegd- de hebzucht van de rijksten. Ze willen alsmaar meer en zijn nooit tevreden.

Om terug te komen op het onderwerp. Stem op een partij, die eerlijk kiest voor een schoon milieu en voor eerlijke lonen. Dan probeer je tenminste een goed christen te zijn: Gods Schepping en jouw naasten lief te hebben. Misschien kom je dan bij een partij terecht, waar je nooit op gestemd hebt. Schrik er niet van. Onze wereld heeft het nodig.

Comece is de commissie van de bisschoppenconferenties van de EU-lidstaten. Comece vroeg ons om vooral te gaan stemmen en daarbij de woorden van onze Paus in acht te nemen.

18e Jaargang, Nr.789.

 

Leave a Reply