/Franciscus in België

POPULAIRE PAUS

Onze paus Franciscus is een bijzondere man. Hij weet goed te luisteren, is begripvol, Hij is vergevingsgezind, Hij is open naar andere religies en zelfs naar mensen zonder een religie, hij heeft begrip voor de problemen waardoor onze wereld wordt geteisterd zoals armoede, ongelijkheid in rijkdom, macht en kennis. Hij was nog maar kort paus, toen hij al de encycliek ”Laudate si” publiceerde. Daarin kwam het klimaat probleem als de aantasting van Gods Schepping en de armoede aan de orde. Eenvoudig gezegd: De aantasting van Gods Schepping en de armoede in de wereld hebben een gemeenschappelijke oorzaak. Als mensen een rechtvaardig loon moeten ontvangen, dan kost dat een bedrijf geld Zo ook als een bedrijf schoon wil produceren.  De bazen en de aandeelhouders willen niet, dat hun winst wordt aangetast. De lonen blijven laag. Het bedrijf blijft vervuilen.

Ik heb gemerkt, dat zo’n encycliek voor veel mensen best moeilijk te begrijpen is. Toch weet Franciscus de mensen aan te spreken. Voor veel mensen in België was hij zeer welkom. Ook voor veel Nederlandse katholieken, die voor de afsluitende Eucharistieviering in het Koning Boudewijn stadion naar Brussel reisden. Er werden zelfs bussen uit Groningen gesignaleerd.

Zo pratend met elkaar vroegen we ons af of deze paus ooit naar Nederland zou komen. Een vorig pausbezoek aan Nederland werd bepaald geen succes. Demonstranten traden echt beledigend op. Een rondrit door Den Bosch trok nauwelijks belangstelling. Ik denk niet, dat de Nederlandse bisschoppen het aan zullen durven zelfs deze paus uit te nodigen voor een bezoek aan Nederland.

Paus Franciscus was uitgenodigd door de Katholieke Universiteit van Leuven, die het 600-jarig bestaan viert. In zijn studententijd had Franciscus deze universiteit bezocht. Hij toonde zich ook blij met de bijzondere ideeën, die aan deze universiteit opbloeien. De rector van de universiteit was niet verlegen bij zijn welkomst rede. Hij pleitte voor vrouwelijke priesters.

Er was nog een heel andere reden waarom de paus naar België kwam. In allerlei beroepsgroepen komt misbruik van kinderen voor. Het kwam in veel landen ook voor, dat priesters of andere kerkleden zoals zusters of broeders daders waren (en zijn). Toen het massale karakter van het misbruik duidelijk werd is er niet steeds adequaat gereageerd. De dader moet niet alleen uit zijn kerkelijk ambt worden gezet, maar ook voor het burgerlijk recht veroordeeld worden. Hij (soms zij) moet zo mogelijk het slachtoffer schadeloos stellen en anders moeten zijn meerderen de schade vergoeden. Maar nog veel belangrijker is, dat er een proces van verzoening op gang komt. De kerk moet schuld bekennen en hulp bieden van deskundige hulpverleners.

Naar mogelijke daders dient de Kerk zeer duidelijk te zijn over de sancties. Er moet ook een goed toegerust meldpunt komen. Eigenlijk mag van elke katholiek verwacht worden, dat hij of zij zeer waakzaam is en de kinderen opvoedt tot grote weerbaarheid. Of dat in België allemaal goed geregeld is, weet ik niet. Vijftien slachtoffers mochten bij de paus op bezoek en openlijk hun verhaal vertellen. Dat lucht sowieso al op. Maar de paus luisterde en toonde begrip en medeleven en beloofde schadevergoeding. Niet iedereen was tevreden, maar de meeste deelnemers hadden de warmte en de eerlijke aandacht van deze paus echt gevoeld en voelden zich getroost.

18e Jaargang, Nr. 807.

P

Leave a Reply