Kamala Harris en Tim Walz

BOEIENDE STRIJD

 

De strijd om het Amerikaanse presidentschap belooft extra boeiend te worden. Trump lijkt veel trouwe aanhangers te hebben, maar intussen zijn er al heel wat Republikeinen, die niets meer van hem willen weten. Er lopen tal van processen tegen Trump. Wie wil een president, die zich niet echt verzet heeft tegen de bestorming van het Capitool? Misschien zelfs de bestormers heeft aangemoedigd? Bovendien is het presidentschap van Biden zeer succesvol. Er is nauwelijks werkloosheid. Aan allerlei problemen wordt onder Biden iets  gedaan, zoals de verouderde gebrekkige infrastructuur. Veel jonge mensen en de vele goed ontwikkelde democraten in de Oostelijke staten hebben donders goed in de gaten, dat ze ook in de VS af moeten van fossiele brandstoffen en moeten werken aan een duurzame economie. Die ombouw van de economie levert ook veel nieuwe werkgelegenheid op. En dus minder werkloosheid.

Kamala Harris heeft een verleden in de juristerij. Ze weet heel goed wat er allemaal fout zit aan Trump en ze weet ook goed welke veranderingen in de wetgeving nodig zijn op de weg naar duurzaamheid en eerlijkheid. Ze heeft met Tim Walz een bijzondere keuze gemaakt. Hij is nu Gouverneur van de staat Minnesota en dus al flink wat bestuurlijke ervaring. Hij was daarvoor aardrijkskundeleraar. Tim Walz kan haar steunen op tal van terreinen, want aardrijkskunde is een heel breed vak. Als geograaf is hij waarschijnlijk goed op de hoogte van alle factoren, die het klimaat beïnvloeden en wat er nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan. Hij kent de bestaanswijze van de Amerikaanse bevolking en snapt wat er moet veranderen op weg naar duurzaamheid. Hij weet hoe de gewone arbeiders moeten worden voorbereid op een duurzame wijze van produceren. Hij kan de gewone man moed geven voor een hoopvolle duurzame toekomst.

Als aardrijkskundeleraar weet je ook veel van alle landen in de wereld, van hun bestaanswijze en hun culturen. Het zou me niet verbazen als hij als vice-president er vaak als Amerikaans gezant op uit wordt gestuurd. Maar ja, Kamala Harris moet dan wel eerst de verkiezingen winnen. Misschien kan dit duo ervoor zorgen, dat door hun bemiddeling verschillende conflicten in de wereld tot een oplossing komen. Als gepensioneerd leraar aardrijkskunde krijg ik er wel een warm gevoel bij.

18e Jaargang, Nr. 801.

Leave a Reply