Kies voor Europa

GA WOENSDAG STEMMEN

 

We zitten in een moeilijke tijd. In meerdere lidstaten van de EU boekten extreem rechtse partijen bij lokale verkiezingen betere resultaten dan tot nu toe.In Nederland werd de PVV van Geert Wilders de grootste partij met een kwart van de stemmen. Waarom is dat zo griezelig voor de Europese Unie?

Dat soort partijen wil de Europese Unie van binnenuit uithollen. Steeds mindr macht bij de EU en elke lidstaat voert weer een eigen beleid zoals in de tijd van onze grootouders. Niet samenwerken, maar elkaar tegenwerken tot oorlogen aan toe. .Weinig aandacht voor het klimaatprobleem. Boeren kunnen hun gang gaan en hoeven zich niet meer aan de EU-voorschriften te houden. Migranten worden zoveel mogelijk afgeweerd en internationale verdragen, waar landen hun handtekening onder hebben gezet, worden terzijde geschoven. Het vrij verkeer van werknemers in de EU wordt beperkt, want die arbeidsmigranten zijn maar lastig. Ze hebben woonruimte nodig.

Een van mijn kleinzonen werkt bij Tv-opnamen en zorgt voor beeld en geluid. Met een grote vrachtwagen vol apparatuur rijdt hij naar Polen en verder naar Tsjechië en Oostenrijk om er Tv-opnamen te maken van fietscrosswedstrijden. Dat kan door de Europese Unie met het vrij verkeer van werknemers. Vroger hadden landen regels, die voorschreven, dat je lid moest zijn van een landelijke vakbond om er te mogen werken. In Nederland zijn er tekorten op de arbeidsmarkt. Hier in de Kromme Rijnstreek werken Polen en Roemenen om fruit te plukken. Moeten straks de kersen, appels en peren aan de bomen blijven hangen?

Op het journaal  waren berichten over hevige en langdurige neerslag in Zuid-Duitsland met overstromingen als gevolg. Hele dorpen worden geëvacueerd. In die extreem rechtse partijen zijn mensen, die niet geloven, dat het klimaat verandert door ons handelen. Maatregelen kosten geld en worden onzin genoemd.

Veel boeren demonsteerden met hun tractoren en blokkeerden Autosnelwegen. Ze willen meer vee, maar ze hebben te weinig grond om alle mest kwijt te raken. De overbemesting is slecht voor de bodemkwaliteit en de uitstoot in de atmosfeer zorgt voor neerslag in natuurgebieden, zodat daar flora en fauba worden aangetast. In gebieden met veel mooie landschappen is veel toerisme. Boeren hebben er campings om wat bij te verdienen. Blijft dat zo als die mooie natuur steeds erger wordt aagetast?

De verkiezingen voor het Europees Parlement van aanstaande woensda, 6 juni zijn reuze belangrijk. Werken we aan een hoopgevende toekomst of gaan we terug naar het verleden toen we elkaar tegenwerkten? Neen. We willen eenheid en samenwerking en toenemende welvaart en geen risico, dat er zoals vroeger weer oorlogen komen. De EU is er ook om in ons werelddeel vrede te garanderen. Nu hebben we hier al bijna tachtig jaar geen oorlog meer. Extreem rechts hoor je nu al weer oorlogstaal uitbraken. Voor mijn kinderen en kleinkinderen wil ik een vreedzaam Europa.

18e Jaargang, Nr. 792.

Leave a Reply