vierentachtig jaar geleden

DE DUITSE INVAL

Gisteren was het vierentachtig jaar geleden, dat Nazi-Duitsland ons neutrale Nederland binnenviel. Ik was op twee weken na zes jaar. In ons tuintje stonden teilen met water om een eventuele brand te blussen. Onder de bomen langs onze Thomas a Kempislaan stonden Duitse legervoertuigen. We wisten nog helemaal niet wat ons allemaal te wachten stond. We wisten nog niet dat 102.000 Nederlandse Joden zouden worden weggevoerd naar de vernietigingskampen van de Duitse Nazi’s. En gisteren demonstreerden Nederlandse studenten tegen de Joodse staat Israël. Israël verdedigt zich in hun ogen met te veel geweld tegen De Palestijnse terreurbeweging Hamas.

Het begon allemaal op 7 oktober 2023. Hamas viel het aangrenzende gebied van Israël binnen. Veel Israëliërs werden gedood en enkele honderden werden als gijzelaars meegevoerd naar de Gazastrook. Slechts een klein deel is vrijgelaten. Welk doel had Hamas met die terreur van 7 oktober? De leider van Hamas was daar heel open over. In zijn ogen kreeg het Palestijnse probleem in de wereld te weinig aandacht. Ze wisten dat Israël met enorm veel geweld zou reageren. Op de vraag of het goed was zoveel Palestijnse slachtoffers  te veroorzaken antwoordde de Hamasleider: “Dat moeten ze er maar voor over hebben.”  Al die Palestijnse doden werden door Hamas gewild om zo tot een veroordeling van de Joodse staat Israël te komen. De demonstrerende studenten zijn keurig in het opzetje van Hamas getrapt. Hoe dom kun je zijn?  Het geweld van Hamas in de Gazastrook duurt intussen voort en zo blijft ook het geweld van Israël voortduren. Hamas moet totaal verslagen worden voordat de zoveelste Gaza-oorlog zal stoppen.

Als de Arabische landen de Palestijnse vluchtelingen in hun land hadden opgenomen in plaats van die vluchtelingen blijvend in kampen te laten wonen, dan was er vrede in het Midden Oosten. Maar dan moeten al die Arabische volken het bestaansrecht van de Joodse staat Israël erkennen. Dat dit niet gebeurt is een veel betere reden om te demonstreren.

In het Midden Oosten groeten mensen elkaar met de Islamitische vredesgroet “Shaloom”. Was het nu maar zo, dat het ideaal van vrede in de Islamitische wereld echt gaat leven. Laten we daarvoor bidden.

18e Jaargang, Nr. 791.

Leave a Reply