Een Poetin vrindje

HOORT NIET IN ONZE REGERING

 

In de bijeenkomsten van een kabinet worden ook vertrouwelijke NAVO-zaken besproken. Iemand, die op vriendschappelijke voet met de Russische president Poetin verkeert, hoort daarvan geen weet te hebben. Zo’n iemand is Geert Wilders. Voor mij is dat al een doorslaggevende reden om de PVV duidelijk te maken, dat van de vorming van een kabinet met de PVV geen sprake kan zijn, ook al is die PVV de grootste partij.

Ik vrees, dat het gros van de PVV-stemmers daar geen weet van heeft gehad en nog niet heeft. De meesten van hen lijken me niet buitengewoon goed op de hoogte van dit soort zaken. Het is ook niet voor niets, dat de uitslagen van onze verkiezingen voor grote ongerustheid bij internationale organisaties als de EU en de NAVO hebben gezorgd.

Dat is nog maar een reden om de heer Wilders duidelijk te maken, dat een kabinet met de PVV er niet in zit. Wilders heeft in de afgelopen jaren ook veel vijanden gemaakt door zijn spottende opmerkingen in debatten en maar al te vaak nogal persoonlijke aanvallen.

Voorts zou de PVV een groot deel van haar programma moeten inslikken. Veel punten zijn voor andere partijen volkomen onacceptabel. Denk aan geen steun meer voor Oekraïne, uit de EU stappen, niet geloven in een klimaatverandering en een zeespiegelstijging of natuur onbelangrijk vinden en 140 KM per uur op de autosnelwegen rijden met meer CO2 uitstoot en meer ernstige ongevallen..

We weten niet welke zeer capabele goed opgeleide en ministeriabele lieden stiekem met de PVV sympathiseren en bij de kabinetsvorming uit de kast zouden kunnen komen. Maar of zulke lieden voldoende geaccepteerd zullen worden door de Tweede Kamer valt te betwijfelen.

De besprekingen tussen de vier partijen, PVV, VVD, NSC en BBB zullen dus vooral gericht zijn op de vraag: “Hoe komen we eronder uit? “. Want afgezien van allerlei persoonlijke bezwaren begrijpen met name VVD en NSC dat ze aardig wat kiezers zullen verliezen als ze met de PVV in zee gaan. Veel mensen hadden geen enkel vermoeden, dat ze plotseling tot PVV-kompanen zou worden. Dan zal de conclusie worden, dat de vorming van een kabinet met de PVV niet mogelijk is.

Maar wat dan? Pieter Omtzigt zal dan waarschijnlijk pleiten voor de vorming van een zakenkabinet met niet duidelijk partijgebonden vakministers. Zou de Kamer er niet mee instemmen dan blijft slechts de optie van nogmaals verkiezingen over. Het land zal toch een regering nodig hebben. Te hopen is, dat die conclusie er al spoedig zal liggen. Niet alle partijen zullen juichen bij nog eens verkiezingen.  Ons kiezersvolkje heeft voor een moeilijk op te lossen probleem gezorgd.

17e Jaargang, Nr. 782.

Leave a Reply