Doxing

SMERIGE MANIER OM MENSEN ANGST AAN TE JAGEN

 

Allerlei publieke figuren hebben er last van. Ze krijgen scheldtelefoontjes of mails waarin ze bedreigd worden. Soms wordt er gedreigd hun kinderen iets aan te doen of ze worden zelf bedreigd, zelfs met de dood. Ze lopen er meestal niet mee te koop. Het zou wellicht anderen op een idee brengen. Voor de bedreigde mensen betekent het vaak, dat ze permanente bewaking nodig hebben. Ze kunnen ook niet permanent op hetzelfde woonadres verblijven. Geert Wilders is een van de mensen, die dat al jaren overkomt. Er zijn altijd een paar beveiligers om hem heen. Hij en zijn partij hebben vooral vreemdelingenhaat als uitgangspunt. Zijn manier van denken is strijdig met de Verklaring van  de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Ook strijdig met Europees Recht. Maar er is ook het Recht van Vrije meningsuiting. Je mag anders denken al is handelen in strijd met het recht en strafbaar. Je mag bijvoorbeeld een sollicitant om zijn aard of zijn afkomst niet weigeren.

Zo is er ook het recht van demonstratie. Een burgemeester moet een heel goede reden hebben om een demonstratie te kunnen verbieden. Er moet een sterk vermoeden zijn van mogelijke verstoring van de openbare orde bijvoorbeeld. Wat we de laatste jaren hebben gezien, dat demonstranten ernstige hinder veroorzaken. Boeren blokkeren autowegen met hun tractoren en anti-coronademonstranten komen in gevecht met de politie op het Museumplein. Ze vinden gewoon, dat alles mag.

Mensen, die zo heftig overtuigd zijn van hun eigen gelijk kiezen helaas ook steeds vaker andere middelen. Ze publiceren adressen of telefoonnummers of E-mailadressen van mensen, die hen niet bevallen: politici, ambtenaren, politieagenten of medewerkers van justitie. Daarvoor misbruiken ze anonieme media. Ze nodigen de bezoekers van de betreffende pagina of website uit de mensen van de lijst maar eens goed aan te pakken. De naam hiervoor is boxing. Minister Kaag en haar gezin werden hiervan het slachtoffer. Het ging zo ver, dat zij besloot de politiek te verlaten.

Is het verstandig van Minister Kaag, vroeg ik mij af. Die laffe anonieme bedreigers hebben nu hun zin. Ze hebben aangetoond, dat doxing een succesvolle methode is om een tegenstander te lozen. Overigens is het per 1 januari 2024  strafbaar: Twee jaar cel of 22.500 Euro boete, maximaal.  Vooral het feit, dat de bedreigingen de dochters van Sigrid Kaag en haar man veel schrik inboezemden, bracht haar tot het verlaten van de politiek. Het laat ook zien wat voor lafaards hierachter zitten. U, lezer denkt wellicht, dat ik een aanhanger van haar partij D66 ben. Nou nee, helemaal niet. Ik vind D66 niet links genoeg en haar anti-religieuze houding bevalt me evenmin. Maar er is vaak goed met D66 samen te werken. Dat zie ik op allerlei niveaus. Rijk, provincie en gemeente.

17e Jaargang, Nr. 765.

Leave a Reply