Oekraïne

WAT TE DOEN?

 

De spanning tussen de Russische Federatie en Oekraïne loopt steeds verder op. Ook andere voormalige Sovjet Republieken en leden van het Warschau Pakt en nu Navo lid voelen zich bedreigd. Oekraïne krijgt van alle kanten steun, maar zal bij een Russische aanval uiteindelijk niet tegen de macht van Rusland opgewassen zijn. Ik kan mij voorstellen, dat Poetin flink teleurgesteld is door de huidige situatie. Het blok van de Sowjetunie en de andere leden van het Warschaupakt en de Comecon is veel landen verloren: Polen, Oost-Duitsland, Hongarije, Tsjecho-Slowakije, Roemenië, Bulgarije. Estland, Letland en Lithauwen, die allemaal lid zijn van de Navo. Wanneer zij worden aangevallen door Rusland betekent dat een aanval op de gehele Navo. Een dergelijke aanval is onwaarschijnlijk, maar ook niet geheel uit te sluiten. Vandaar de versterkingen door de Navo naar die landen.

Oekraïne is een ander geval. Het was altijd een vooral economisch belangrijk deel van de Sowjetunie. Op basis van de steenkool was de Donbass een belangrijk industriegebied. Daar wordt al een aantal jaren om gevochten. Oekraïne was daarnaast de graanschuur van de Sowjetunie. Er is vruchtbare löss, de zwarte aarde en een gunstig klimaat.

Vooral in het Oosten zijn veel Russisch taligen. Een eventuele Russische bezettingsmacht kan wel wat steun verwachten, maar zal vooral verzet oproepen. Toen de Duitsers door het Rode leger waren verdreven bleef er nog jaren verzet van anticommunisten in de wouden van het land. Dat verzet kan een Russische bezettingsmacht ook nu verwachten. Rusland krijgt dus jarenlang de kosten  van die bezettingsmacht te dragen. Het land lijdt daarnaast onder zware sancties van het Westen. De bevolking ziet dierbare zonen sneuvelen in de strijd tegen het Oekraïense verzet. De bevolking lijdt onder de gevolgen van de economische sancties van het Westen. Poetin zal steun verliezen van een groot deel van de eigen bevolking.

Rooms-katholieke bisschoppen uit Polen en Oekraïne hebben in een gezamenlijke verklaring opgeroepen de vrede te bewaren. Paus Franciscus heeft aanstaande woensdag, 26 januari uitgeroepen tot een Wereldgebedsdag voor de vrede. Anderzijds zijn er de vele steunmaatregelen al eerder genoemd.  Poetin moet echt gek zijn als hij dit conflict uit de hand laat lopen. Maar ja, van machtspolitici kun je van alles verwachten.

14e Jaargang, Nr.698.

Leave a Reply