Raadsverkiezingen

HHOE GAAT PERSPECTIE 21 IN bUNNIK HET DOEN?

 

Over twee maanden op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In Bunnik zijn de Liberalen weer uiteen gevallen in D66 en de VVD, waarbij de VVD wat extremer lijkt geworden. Dan is er het CDA en mijn partij P21. De P staat voor Perspectief. We moesten een pakkend woord vinden voor vooruitstrevend of progressief, want die woorden zijn wat onduidelijk geworden. Sociale verzekeringen afbreken wordt soms progressief genoemd. Maar wat betekent het woord Perspectief in politieke zin? Daarom is het nu zelfs op de stembiljetten straks P21. De partij staat voor groen en sociaal.

Door een afsplitsing van drie bedaagde P21 raadsleden hadden we de laatste jaren vijf zetels, maar qua aantal stemmen hadden we recht op acht. Wat gaat het nu worden? Weer acht? Negen of tien misschien? Maar met de huidige Corona pandemie weet je het niet. P21 heeft de aanhang van de PvdA en GroenLinks. Die twee zijn buiten de regering gehouden, Dus zijn ze wat minder duidelijk aansprakelijk voor het Coronabeleid. D66 en de VVD en het CDA zitten wel in de regering. Maar ik heb de indruk, dat er in onze gemeente vooral erg verstandige mensen wonen, die het Coronabeleid voluit steunen.

Wat extreme VVD-ers waren nogal anti- windturbines. Het huidige gemeentelijk beleid richt zich vooral op zonne-energie op daken en zonnevelden. Dus ook dat zal geen grote rol spelen. Kiezers zullen hun voorkeur vooral laten bepalen door het leefbaar houden van de dorpen en het omringende landschap. Dan zijn ze bij P21 aan het goede adres.

Een belangrijke vraag is: wie zijn de mensen, die het namens de kiezers gaan doen? De P21lijst is sterk veranderd en bij de toptien komen nogal wat voor mij onbekende namen voor. Aan die onbekendheid mag best iets gedaan worden. Wat zijn dat voor mensen? Kunnen we op hen bouwen? Zijn ze betrouwbaar? Denk niet, dat kiezers de website gaan raadplegen. Maak gebruik van folders of advertenties in het Bunniks Nieuws. Er staan 44 namen op de lijst van P21, maar daarvan velen op een  aanbevelingsplaats. Tsja, de partij bestaat eind dit jaar of begin volgend jaar 25 jaar. We gaan ons Zilveren Feest vieren. Daar kan ik als een van de oprichters best een beetje trots op zijn. Wel zou het mooi zijn als mijn dorpsgenoten zich wat meer politiek gaan engageren. Odijk is wat aan het vergrijzen. Bunnik is al verjongd. Is dus een fase verder. Misschien dat daardoor Bunnik een wat groot aandeel op de lijst heeft. Maar wat gaan straks de bewoners van Odijk West doen bij hun stembusgang? Het gaat best spannend worden.                    14e Jaargang, Nr. 697.

Leave a Reply