Kabinetsformatie 3

WAT HEBBEN VERKIEZINGEN NOG VOOR ZIN?

 

Politieke partijen vertegenwoordigen in Nederland belangengroepen. De VVD is er voor het bedrijfsleven en de welgestelde burgerij, de mensen met kapitaal. Het CDA ook wel, maar vooral voor de boerenstand en daarmee verwante bedrijvigheid en nog enigszins voor de belangen van de kerken en het bijzonder onderwijs en nog een beetje voor  godsdienstige waarden van ouderen. De PvdA en de SP voor de vakbonders GroenLinks voor ecologische waarden, pacifisme, ontwikkelingswerk. Dan zijn er steeds meer partijen, die zich afzetten tegen buitenlanders. D66  is er voor de intellectuelen, die (nog) niet veel verdienen en voor mensen met seculiere opvattingen. Zo kan ik nog best een tijd doorgaan. Want de politieke versnippering duidt op veel deelbelangen.

Het huidige politieke bestel wordt niet alleen door een sterke versnippering gekenmerkt. Er zijn in onze samenleving ook een vrij groot aantal fundamentele problemen, die dringend om een oplossing vragen. Voor mij is het klimaatprobleem zeer belangrijk. Hier niet om de hittegolven en de daarmee samenhangende bosbranden. In Nederland en andere laag gelegen gebieden zoals koraaleilanden en delta’s kijkt men vooral naar het smelten van gletsjers en ijskappen en de daarmee gepaard gaande zeespiegelstijging. Amerikaanse vastgoedondernemingen beleggen in Nederlandse woningen en drijven zo de prijzen en de huren op. Ze beseffen niet hoe onzeker zo’n belegging op de lange termijn is als half Nederland onder water komt te staan. Daarmee hangt ook samen de energietransitie .Tsja, we moeten echt naar groene stroom en je dan maar verzetten tegen windmolens. Hoe lossen we het tekort aan arbeidskrachten op? Hoe zorgen we voor voldoende gezond voedsel? Er is in Nederland nog steeds een ernstige ongelijkheid. Wat doen we eraan? Er is een fors tekort aan woningen. Daar schreef ik al eerder over.

Politici, die werken aan de kabinetsformatie zouden kunnen bedenken, dat we met al die loeizware problemen in een nationaal kabinet onze krachten zouden moeten bundelen, . Elke partij heeft zo zijn stokpaardjes en op die terreinen veel deskundigheid bijeen gebracht.. De voornaamste deskundigheid van de nu formerende partijen is vooral niet te veel geld uitgeven. Problemen oplossen kost geld aan deskundigen en arbeidskrachten een materialen,. Dan maar liever je ogen sluiten voor al die problemen. Doen straks de historici dat ook? Nee beste Mark en Wopke, die zullen straks een hard oordeel over jullie  vellen. Ik zal dat niet meer meemaken. Jammer, want het is altijd leuk als de geschiedenis je gelijk geeft en als je hoogleraar parlementaire geschiedenis weer eens een lekker cynisch college over Wopke en Mark kunt geven. Vooral niet de krachten bundelen. Vooral jouw partij te schande maken. Wat gaat Petrus straks bij de hemelpoort tegen jou zeggen, Wopke? En Mark, geloof jij eigenlijk aan Petrus bij de hemelpoort? Ik merk er niet zo veel van.

14e Jaargang, Nr. 683.

Leave a Reply