Kabinetsformatie

ONVERANTWOORDELIJK GEDRAG VAN VVD EN CDA

 

Nederland staat voor tal van grote problemen, die dringend om een oplossing vragen. Het zijn wereldproblemen als de klimaatopwarming, de zeespiegelstijging, de energietransitie, Corona en toekomstige nieuwe virussen, hongerproblemen, lokale oorlogen zoals in Jemen en het internationale terrorisme, de enorme ongelijkheid in kennis, macht en welvaart. Ook binnen Nederland zijn vraagstukken als de woningnood, personeelstekorten en daarmee in samenhang arbeidsmigratie, het op een hoger peil brengen van de medische zorg ook in verband met corona, de ongelijkheid in inkomen, kennis en macht, herziening van het belastingstelsel en een betere werkwijze van de Tweede Kamer. Je zou verwachten, dat de politieke partijen en met name VVD, CDA en D66 hun uiterste best doen om zo snel mogelijk tot een nieuw kabinet te komen. Daarvan komt maar weinig terecht.

Veel van deze problemen treffen een groot deel van de bevolking. Dan vraagt een oplossing een brede steun van het Nederlandse publiek. Dan is een brede samenstelling van een kabinet zeer wenselijk. Elke partij heeft stokpaardjes en daardoor ook speciale deskundigheden. Dat maakt een regering als geheel alleen maar sterker. Maar niets daarvan. CDA en VVD wensen de combinatie PvdA en GroenLinks niet in een nieuw kabinet. Van de VVD kun je dat verwachten. Dat is de partij, die per definitie het eigenbelang van de rijken hoog in het vaandel draagt. Ze accepteren liever het voortbestaan van eerder genoemde problemen dan een oplossing die van hen via de belastingen offers vraagt. In hun villadorpen en de luxe stadswijken kunnen ze gemakkelijk ontsnappen aan luchtvervuiling, criminaliteit en sociale onrust. Daarbij komt nog, dat er VVD-ers zijn, die bijvoorbeeld glashard ontkennen, dat er een klimaatprobleem is. Zijn ze nou echt zo dom of willen ze de waarheid rustig ontkennen wanneer hun anders geld gaat kosten. Dat verstandige VVD-ers bereid zijn naar zulke idiote partijgenoten te luisteren kan alleen maar uit eigenbelang of partijbelang verklaard worden.

Van Hoekstra en zijn CDA zou je mogen hopen, dat ze de C in hun naam enige eer aan willen doen: Behoud van de schepping, bestrijding van de armoede in eigenland en daarbuiten, goed onderwijs en fatsoenlijke minimumlonen. Het CDA past ook een zekere bescheidenheid, want ze hebben bij de laatste verkiezingen fors verloren en als Pieter Omtzigt met zijn vele voorkeursstemmen niet voor vijf zetels had gezorgd was de achteruitgang nog veel sterker geweest. Het CDA gaat door vergrijzing en secularisatie steeds verder achteruit en de overblijvende leden hebben weinig meer met christelijke idealen. Als het gaat om het behoud van de schepping en bestrijding van de armoede kun je beter bij GroenLinks terecht en juist die partij wordt door VVD en CDA met afschuw bejegend. Het lijkt erop, dat VVD en CDA niet echt bereid zijn aan de grote problemen te gaan werken en zeker niet, wanneer het hen geld gaat kosten.

Regelmatig krijgen linkse politici de vraag waarom ze nu ineens met Rutte willen samenwerken, terwijl ze een paar maanden geleden nog een motie van wantrouwen tegen hem steunden. Juist in een kabinet kunnen ze een terecht gewantrouwde Rutte het best in de gaten houden. Wil Rutte hen daarom niet in een kabinet Wil hij liever doorgaan met liegen en bedriegen? Zijn er ook eerlijke fatsoenlijke, betrouwbare VVD-ers? Misschien zouden zij die meneer Rutte eens flink de oren kunnen wassen en ervoor kunnen zorgen, dat de grootste partij van Nederland zich eindelijk eens echt verantwoordelijk toont.

14e Jaargang, Nr. 678.

One Response to “Kabinetsformatie”

 1. Guus van Lexmond schreef:

  Reactie Rutte,
  Dank voor uw artikel met duidelijke taal.
  Nog steeds ben en blijf ik van mening dat de heer Rutte (ik blijf vriendelijk) niet meer thuis hoort in een nieuw kabinet.
  De afgelopen 10 jaar heeft hij vele collega’s ministers en staatssecretarissen noodgedwongen zien vertrekken door vele blunders.
  De heer Rutte is teamleider en indirect medeverantwoordelijk voor dit vertrek van vele collega’s.
  Maar… hij zit er nog steeds en zal dat blijven doen om veel macht te blijven behouden.
  Dit komt ongeloofwaardig over.
  Hij komt geloofwaardig over als hij zich definitief terug gaat trekken uit de politiek.

Leave a Reply