Wie is onze nieuwe aartsbisschop?

Uit Parochiekontakt Odijk februari 2008

Mgr. W. Eijk is op 11 december 2007 door de paus benoemd tot aartsbisschop van Utrecht. Op 26 januari zal hij als zodanig worden geïnstalleerd. Eijk wordt als opvolger van kardinaal Simonis de 70ste bisschop op de zetel van de heilige Willibrord. Sinds 1999 was Eijk bisschop van Groningen-Leeuwarden. De bisschoppelijke zetel in Groningen is vacant geworden. Wie Eijk daar opvolgt is nog niet bekend. De nieuwe aartsbisschop staat tevens als metropoliet aan het hoofd van de Nederlandse kerkprovincie. De Nederlandse kerkprovincie bestaat uit het aartsbisdom Utrecht en zes zogeheten suffragaanbisdommen.  

Biografie aartsbisschop Eijk
Wim Eijk wordt geboren op 22 juni 1953 in Duivendrecht. Zijn vader is van huis uit doopsgezind en zijn moeder katholiek. Hij heeft één zus. Na de lagere school doet hij gymnasium-bèta aan het St.-Nicolaaslyceum in Amsterdam.Na het behalen van zijn diploma besluit hij medicijnen te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In mei 1978 studeert hij af als arts. Na een proefjaar wordt hij toegelaten tot de opleiding interne geneeskunde. Eenmaal begonnen met zijn specialisatie wordt hij zich sterker bewust van zijn priesterroeping.In 1979 wordt hij priesterstudent aan het Grootseminarie Rolduc van het bisdom Roermond. Tijdens de priesteropleiding studeert Eijk ook medische ethiek aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Na zijn priesterwijding in 1985 werkt hij verder aan zijn proefschrift over euthanasie. Daar is hij vijf jaar mee bezig onder supervisie van zijn promotoren Prof. Luyendijk en Dr. Heleen Dupuis.In juni 1987 promoveert hij tot doctor in de geneeskunde. Kort daarop stuurt bisschop Gijsen kapelaan Eijk naar Rome. Daar haalt hij in 1990 aan de Pauselijke Universiteit St.-Thomas van Aquino (Angelicum) zijn licentiaat én doctoraat in de filosofie. Zijn proefschrift gaat over genetische manipulatie. In datzelfde jaar haalt hij ook nog een licentiaat in de theologie aan het Johannes Paulus II institituut, een onderdeel van de Pauselijke Universiteit van Lateranen.  

Wijdingen
Diaken 15 september 1984 door Mgr. J. Gijsen in de abdijkerk van het Grootseminarie Rolduc te Kerkrade. Priester 1 juni 1985 door Mgr. J. Gijsen in de kathedrale kerk van St.-Christoffel te Roermond. Bisschop 6 november 1999 door onder anderen de celebranten kardinaal Simonis, Mgr. Wiertz en Mgr. Utleg, bisschop van Ilagan (Filippijnen) in de kathedrale kerk van Sint Jozef en de Heilige Martinus te Groningen. Na zijn priesterwijding in 1985 wordt Eijk benoemd tot kapelaan in de St.-Antoniusparochie in Blerick bij Venlo. Twee jaar later vertrekt hij naar Rome. Meteen na zijn afstuderen in 1990 wordt hij hoogleraar filosofie en medische ethiek op het Pauselijk Instituut voor Huwelijk en Gezin (MEDO) te Kerkrade. Ook gaat hij van start als docent ethiek en moraaltheologie aan het grootseminarie Rolduc en het Bossche seminarie St.-Janscentrum.In 1994 wordt hij president van het MEDO. Vanwege financiële problemen wordt dit instituut op 1 juli 1996 gesloten. Een paar maanden later wordt hij docent moraaltheologie aan de theologische faculteit van Lugano in Zwitserland. Ondertussen blijft hij als docent verbonden aan Rolduc.In 1997 wordt Eijk lid van de Internationale Theologencommissie. Februari 1999 wordt hij aangesteld als fulltime hoogleraar in Lugano.  

Bisschop van Groningen
Op 5 juli van dat jaar vraagt de Nederlandse nuntius, Mgr. Acerbi, aan Eijk of hij bisschop van Groningen wil worden. Hij krijgt een halve dag bedenktijd. Eijk zegt ja en wordt op 17 juli door paus Johannes Paulus II benoemd tot derde bisschop van Groningen. Als wapenspreuk kiest hij Noli recusare labore ("Weiger het werk niet"). 

Bijzondere verantwoordelijkheden en functies        Bisschop referent van de beleidssector Roeping en Opleiding tot kerkelijke bedieningen (sinds 2001)      Bisschopreferent voor het themaveld Medische Ethiek (Sinds 1999)     
Lid van het bestuur van de Pauselijke Academie voor het Leven (lid sinds 2004, bestuurslid sinds 2005)
     
Lid van de Wetenschappelijke Raad van de Faculteit voor Bio-ethiek van de Pauselijke Universiteit Regina Apostolorum te Rome (Sinds 2001)
        
Lid van de redactieraad van de Nederlandse uitgave van het internationale theologietijdschrift Communio 

Enkele wetenschappelijke functies     
Lid van de Adviesraad van het Nederlands Artsenverbond (1992-2000)
     
Medeoprichter en voorzitter van de Stichting Medische Ethiek in Maastricht (1993)
     
Lid van het bestuur van de Pauselijke Academie voor het Leven
     
Lid van de internationale theologencommissie (1997-2000)- "Corresponderend lid" van de Pauselijke Academie voor het Leven, die zich bezighoudt met de bestudering van bio-ethische vraagstukken en op dit terrein de Congregatie voor de Geloofsleer en de Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg adviseert (2000-2004).

Leave a Reply