Onze kardinaal 75 jaar jong

Uit Parochiekontakt Odijk december 2006

Op 26 november werd Kardinaal Simonis 75 jaar. Proficiat! Het is de leeftijd, waarop een bisschop geacht wordt zijn ontslag aan te bieden aan de paus. Kardinaal Simonis heeft zijn ontslagbrief inmiddels naar Rome verzonden.

Tijdens het Pastoraal Concilie in Noordwijkerhout in de zestiger jaren was toen nog kapelaan Simonis uit Den Haag een van de woordvoerders van de voorzichtige behoudende stroming. Later werd hij bisschop van Rotterdam en promoveerde vervolgens naar het Aartsbisdom Utrecht. Na de wijze Kardinaal Alfrink stonden velen niet te wachten op iemand, die als behoudzuchtig bekend stond, maar anderzijds vond men, dat het erger gekund had.

In de loop der jaren heeft de kardinaal dingen gezegd, die voor veel opschudding zorgden, maar geleidelijk aan leerde hij omgaan met de media en weerstond hij de verleiding om er maar weer “iets uit te flappen”. Het spreekwoord zegt het, de wijsheid komt met de jaren en ook de mildheid en het vermogen de dingen te relativeren. Misschien ook het geloof, dat het uiteindelijk toch weer goed zal komen met het geloof in God en het samen Christus navolgen, het samen kerk zijn.

Het is nu afwachten wat de paus besluit. Hij kan aan kardinaal Simonis vragen nog enkele jaren aan te blijven. Hij kan vragen aan te blijven tot een nieuwe bisschop gevonden is of hij kan onmiddellijk de nieuwe bisschop benoemen. In dat laatste geval is zo’n benoeming al langere tijd voorbereid. Het zou het negeren betekenen van de gebruikelijke raadpleging van het aartsbisdom. Het zou van weinig wijsheid getuigen en waarschijnlijk tot felle afwijzende reacties leiden als zo’n nieuwe bisschop als conservatief bekend staat. Zo’n benoeming maakt meer kapot dan ons lief is. Bidden wij om wijsheid voor de paus en zijn adviseurs.

Nr. 1 Dossier Aartsbisdom

Leave a Reply