De heilige Nicolaas

WERELDWIJD VEREERD

 

Uitgerekend op zijn feest voelde ik mij niet lekker en kon ik niet naar de viering in zijn H. Nicolaaskerk in Odijk. Van vorige jaren herinner  ik mij, dat zijn plaatsvervanger Sinterklaas op het eind van de viering binnen trad en een  aangenaam gesprekje heeft met de voorganger. Zielenherders onder elkaar. Intussen is Zwarte Piet druk met grote en kleine kinderen van snoep, te voorzien. Beter een gewoon griepje dan Corona, dacht ik intussen. Met heel veel slapen voel ik me al weer een stuk beter.

De H. Nicolaas was bisschop van Myra in Turkije en een man, die heel veel voor de mensen over had. Over Nicolaas worden tal van legenden verhaald. Het zijn vrome verhalen, die ons vooral ten voorbeeld strekken. Een claim van historische waarheid ligt er niet op.. Er schijnen zelfs legenden over meerdere heiligen te worden verteld. Een heel bekende legende  is die van de H. Nicolaas aan boord van een schip. Het stormt vreselijk en het schip dreigt te vergaan. Maar de H. Nicolaas weet de storm te bedwingen. Daarom is hij de beschermheilige van de zeelieden en  van tal van havensteden. Odijk ligt aan de Kromme Rijn. Het wapen van de vroegere gemeente Odijk toont een scheepje met drie zeelieden en een bisschop. Een kwartier van het wapen van de gemeente Bunnik toont dit vroegere Odijkse wapen. Ook IJsselstein en Jutphaas hebben een H. Nicolaaskerk evenals Baarn en de stad Utrecht. Ook elders in Nederland vind je kerken aan de H. Nicolaas toegewijd. Zo staat tegenover het Centraal Station in Amsterdam de H. Nicolaasbasiliek. De op 3 december overleden muzikaal directeur werkte eerder in een H. Nicolaaskerk in Newcastle. De Michelinatlas van Frankrijk vermeldt 35 plaatsen, die Saint Nicolas heten.

Toen er gevaar dreigde voor de stoffelijke resten van de H. Nicolaas werden zij vanuit Turkije overgebracht naar de stad Bari in het Zuidoosten van Italië.  Maar de H. Nicolaas wordt vooral vereerd in de oosters Orthodoxe wereld. Daar zie je overal de mooiste iconen van deze heilige bisschop. De H. Nicolaas is de beschermheilige van Rusland. Nu de orthodoxe kerk daar weer een zekere vrijheid geniet is de verering van de H. Nicolaas een serieuze zaak.

En als Corona echt voorbij is kom dan eens kijken in de H. Nicolaaskerk in Odijk met een prachtige kopie van een icoon van de H. Nicolaas met rondom meerdere legenden afgebeeld. Ga vervolgens iets gebruiken in Het Wapen van Odijk, inderdaad ook met een afbeelding van de heilige.

13e Jaargang, Nr. 644.

Leave a Reply