Parkeerproblemen in Odijk

IN ODIJK VINDEN PATIËNTEN GEEN PARKEERPLEK BIJ DE DOKTER

 

Onze lokale progressieve partij Perspectief 21 kent meerdere werkgroepen. Over de werkgroep verkeer merkte ik op, dat deze ook aandacht zou moeten besteden aan parkeerproblemen in onze gemeente. Op minstens twee plaatsen wordt geparkeerd, terwijl men vandaar verder gaat, of per trein of per vouwfiets. De kern Bunnik ligt dichtbij het Science Park Utrecht, tot voor kort bekend als het Universiteitscentrum De Uithof. Daar zijn te weinig parkeerplekken en de aanwezige parkeerplaatsen zijn duur. Dus parkeren automobilisten hun auto in de woonstraten van Bunnik en gaan per fiets naar hun werk. In de nabije toekomst gaat dat alleen maar erger worden, want door de vestiging van wetenschappelijke instituten en bedrijven op het Science Park neemt de werkgelegenheid daar met vijftienduizend arbeidsplaatsen toe. Er is al een enorm woningtekort in Utrecht en omgeving. De huizenprijzen zijn er schrikwekkend hoog. Het woonwerkverkeer over grotere afstanden gaat fors toenemen en daarmee de parkeerproblemen en naar ik vrees ook de files. Krijg die mensen maar eens in de trein en van Utrecht CS naar het Science Park. Al jaren terug waren er mensen, die in Bunnik uitstapten. Ze haalden hun fiets uit een kluis en fietsten 2 tot 3KM naar de Uithof. De smoes is altijd, dat reizen per OV zoveel langer duurt. Voor mij was reizen per bus en tram nooit verloren tijd. Ik las mijn krant en corrigeerde soms proefwerken of bereidde mijn lessen voor. Ook nu zie ik in de trein heel veel mensen met hun laptop of studieboek bezig. Maar ja, heel veel mensen ontlenen hun status niet aan hun eigen persoontje, maar aan hun auto. Zwak.

Dat zie je ook in mijn eigen woondorp Odijk. In het voormalige Kodakgebouw is een dienst van de Nationale Politie gevestigd met duizend zeer gespecialiseerde medewerkers. Dagelijks komen die duizend mensen uit het hele land naar hun werk en ze mogen allemaal met de auto komen. Denk maar niet, dat je dat recht kunt beperken. Politieman word je omdat je gegrepen bent door films met spannende achtervolgingen. Autogebruik is vanzelfsprekend voor het overgrote deel van de medewerkers in Odijk. Het toch al grote parkeerterrein biedt te weinig ruimte. Het intranet van de dienst geeft aan waar buiten het eigen terrein geparkeerd kan worden en waar dat verboden is. Op loopafstand ligt een groot parkeerterrein voor het gezondheidscentrum, het dorpshuis, de scholen en de woningen boven de scholen. Ondanks het verbod voor politiemedewerkers daar te parkeren, doen ze dat toch. Slecht ter been zijnde patiënten vinden er dan geen parkeerplek.

De leiding van de Nationale Politie wil de automobiliteit best beperken en met name voor medewerkers met een vaste werkplek. Politiemensen met wisselende diensten kunnen moeilijk zonder auto. Soms is er een noodoproep. Vaak is er avond- of nachtdienst. De schaalvergroting zorgt voor een grotere woon-werkafstand. Als je van Leeuwarden of Middelburg of Heerlen dagelijks naar Odijk moet pendelen en ook nog geestelijk inspannend werk moet doen is reizen per auto eigenlijk niet zo verstandig. Vlakbij het kantoor zijn van twee buslijnen haltes. Er is een pendelbus van NS-station Driebergen-Zeist naar het kantoor, vijf minuten rijden. De leiding van de Nationale Politie heeft de autokilometervergoeding flink beperkt en de vergoeding per Openbaar Vervoer verruimd. Toch blijft men per auto komen. Soms vraag ik mij af of juist politiemensen tot het uiterst conservatieve deel van de bevolking behoren. Zeer gezagsgetrouw en weinig gericht op verandering vanuit een kritische levenshouding. Toch moeten ze werken met de modernste technieken. Dat doet de misdaad immers ook. Het lijkt mij een interessant thema voor een onderzoek van een of meerdere psychologen bij onze Nationale Politie.

13e jaargang, Nr. 605.

 

One Response to “Parkeerproblemen in Odijk”

 1. Guus van Lexmond schreef:

  Mijnheer Jorna,

  Bedankt voor het interessante artikel over de parkeerproblemen hier in Odijk.
  Wat u schrijft daar ben ik het geheel met u eens.
  Hier op de Rietkamp in Odijk (en dan heb ik het over het appartementencomplex) hebben wij een parkeerplaats, alleen bestemd (via het kadaster) voor bewoners en bezoekers van het appartementencomplex.
  Woningcorporatie Portaal heeft daarvoor zelfs een bord geplaatst die het parkeerverbod onder de aandacht van bestuurders(ster) brengen die niet thuis horen op de Rietkamp en zeker niet op het parkeerterrein bij het complex.
  Toch hebben wij als bewoners vele malen een briefje onder de ruitenwissers geplaatst met het verzoek elders te parkeren. Ook hebben wij dit parkeerverbod onder de aandacht gebracht bij de Politie ICT aan de Zeisterweg.
  Een uitzondering daargelaten moeten wij constateren dat het wel werkt en men niet meer gaat parkeren bij het complex.
  Meer problemen hebben wij met bewoners van de Rietkamp zelf. Bewoners van de eengezinswoningen.
  Zij hebben een huis gekocht met weinig parkeergelegenheid met alle gevolgen van dien. Zet de auto maar neer op het parkeerterrein van het complex en let maar niet op de borden. De problemen worden alsmaar groter als er meerdere personen uit één huishouden in het bezit is van een auto.
  Dat ook de Politie ICT de auto’s parkeert vóór de eengezinswoningen op de Rietkamp. maakt het alleen maar nog vervelender.
  Om dat parkeren op de Rietkamp (vóór eengezinswoningen) tegen te gaan heeft de Politie ICT onder de ruitenwissers van de betreffende auto’s een pamflet geplaatst met het verzoek niet te parkeren op de Rietkamp. Er zijn – zo zegt het pamflet – genoeg parkeerplaatsen bij de Nicolaaskerk, langs de Singel én op het Rijneiland.
  U schrijft in uw bijdrage dat er door de Politie ICT niet mag worden geparkeerd op het Rijneiland. Het tegendeel – zie het pamflet – wordt hiermee bewezen.
  ÓF…………. de bewoners van de eengezinshuizen aan de Rietkamp hebben zelf dit pamflet gemaakt en ten onrechte gebruik gemaakt van het logo van de Politie ICT.

  Dit wilde ik u graag even aan u mededelen en…. ik blijf met veel belangstelling uw artikelen lezen.

  met vriendelijke groeten

  Guus van Lexmond
  (koster Nicolaaskerk te Odijk en woonachtig op het appartementencomplex aan de Rietkamp 54 te Odijk).

Leave a Reply