Commentaar bij de uitslag

PROFICIAT JUDITH, BAS EN MARIJE!  

Wat een fantastisch resultaat hebben jullie gehaald: met drie mensen naar het Europees Parlement. Gefeliciteerd! De felicitaties gelden het gehele campagneteam en al die plaatselijke afdelingen, die geplakt hebben en gefolderd, bijeenkomsten hebben georganiseerd of mensen via Internet hebben bewerkt. Aan een campagne als deze is lang gewerkt. Er is een bijzonder programma gemaakt, waarin de kernpunten steeds meer mensen gaan aanspreken. De debatten, die vooraf gingen aan de keuze van de lijsttrekker waren tegelijk ook heel goede opwarmertjes voor de eigenlijke campagne. Judith bleek een terechte keuze en dat bleek nog veel meer bij allerlei debatten. Ze straalt enthousiasme uit, weet de dingen op een eenvoudige en aansprekende manier te brengen en met af en toe een Amsterdams accentje en een flinke dosis flair wist zij zich uitstekend te weren in een gezelschap met vooral mannen. Tijdens de campagne heb ik Bas een keer mee gemaakt. Hij bleef zich zelf en was daardoor zeer overtuigend. Marije is enorm gegroeid sinds ik haar jaren terug meemaakte. Dit wordt een prima GroenLinks delegatie naar de fractie van de Europese Groenen. 

Ik heb mij af en toe flink geërgerd aan sommige media. De Volkskrant lijkt steeds zo objectief, maar waarom zoek je bij een bericht over de peilingen zo vaak tevergeefs naar de stand bij GroenLinks? Waarom is zo’n sneer nodig over dat meisje van GroenLinks, waarvan nog nooit iemand heeft gehoord? Waarom werd er zo gemakkelijk ruimte geschapen voor eurosceptische opiniërende stukken? Maar, eerlijk is eerlijk: de laatste weken vond ik geen stomme fouten meer in de Volkskrant en was er van scepticisme nauwelijks nog sprake. 

Van de actualiteitenrubrieken moeten we Een Vandaag maar eens goed in de gaten gaan houden. In Telegraafstijl worden daar mensen geïndoctrineerd met PVV-ideeën. Sluipenderwijs wordt het gif toegediend zonder dat de mensen het in de gaten hebben. Om de mensen nog meer zand in de ogen te strooien roept Geert regelmatig, dat bij de publieke zenders de Linkse Kerk aan de macht is. Niets is minder waar. Dat blijkt ook uit het Een Vandaag Opiniepanel. Dat is allesbehalve een doorsnee van de Nederlandse bevolking, maar zo wordt het wel voorgesteld. Zo werd door dit panel de uiterst ondeskundige Madlener tot beste debater gekozen. Een Vandaag stinkt. 

Een campagne wordt hoofdzakelijk op landelijk niveau gevoerd. Men trekt weliswaar het land in, maar het zijn de landelijke media, die het beeld bepalen. Toch geloof ik, dat er veel meer aandacht aan lokale actie moet worden besteed. Het succes van de plaatselijke afdeling en de fractie straalt af op de Europese campagne, maar het omgekeerde is ook waar. Als we het in Europa goed doen, dan groeit ook plaatselijk het vertrouwen in GroenLinks. De Europese campagne op plaatselijk niveau is een opwarmertje voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wordt er nu actief huis aan huis gefolderd, dan geeft dat een beeld van GroenLinks als echt actieve mensen. Daar kun je op bouwen. Dit zou beter moeten doordringen in de hoofden van lokale bestuurders en leden. Daarom ben ik altijd benieuwd hoe wij het in de gemeente Bunnik in verhouding tot andere gemeenten doen. Daarom hier de ranglijst voor de eerste tien naar percentage. In absolute cijfers tellen we nauwelijks mee als kleine gemeente. 

1.    Nijmegen en Utrecht                         20,9 %     
3.   Amsterdam en Wageningen                 20,0 %
5.    Groningen                                        17,4%
6.    Leiden                                             16,8%
7.    Arnhem                                            15,4%
8.     Bunnik                                                     15,3%
9.    Haarlem                                           15,2%
10.   Ubbergen                                         14,0% 

In de gemeente Bunnik met Odijk en Werkhoven is GroenLinks onderdeel van de lokale progressieve politieke partij Perspectief 21, die zes van de vijftien zetels in de gemeenteraad bezet en twee wethouders heeft. Recent heeft deze fractie als enige zijn rug rechtgehouden tegenover het institutionele geweld van de gemeente Houten, het bestuur Regio Utrecht en de provincie Utrecht. Koste wat kost moet er een weg van Houten naar de A12 komen dwars door het fraaie Kromme Rijnlandschap en dat terwijl er alternatieven zijn. Misschien is GroenLinks beloond. De PvdA minder, maar die waren dan ook onzichtbaar tijdens de campagne. Vooral de PvdA zal hard moeten gaan werken aan versterking op het lokale vlak. 

Voor mij was het gisteren al feest, maar nog meer toen ik vanmorgen hoorde, dat we zelfs drie zetels hebben gescoord. Geweldig!!

Jaargang 2, nr. 15.

One Response to “Commentaar bij de uitslag”

  1. Richard Wouters schreef:

    Dank voor je aardige woorden voor onze topkandidaten, John. Gefeliciteerd met de mooie uitslag in Bunnik!

Leave a Reply