Campagne voeren

WAT ZIJN SOMMIGE MENSEN ONVRIENDELIJK 

Odijk is een leuk dorp om te wonen. De mensen zijn er vriendelijk en zeggen elkaar op straat goedendag. Wij houden niet zo van dikdoenerij. In de sportclubs ontmoet je mensen van alle rangen en standen. We zijn in Odijk ook erg behulpzaam. Het is een heel sociaal dorp. We komen voor elkaar op en we weten elkaar te vinden als we iets voor elkaar willen krijgen. Bij de gemeente weten ze dat ook. 

Af en toe denk je, dat er iets aan het veranderen is. Utrecht en Zeist liggen niet ver weg en zo komen er ook mensen wonen, die een dorp niet zo gewend zijn. Het kost hen moeite te integreren. Daarom ben ik met het idee gekomen nieuwkomers een integratiequiz aan te bieden. Die vind je op de site van de gemeente Bunnik: www.bunnik.nl . 

Odijk heeft ruim vijfduizend inwoners en toch twee flinke supermarkten. Ze zijn redelijk goedkoop, ook vanwege de onderlinge concurrentie en trekken daardoor klanten uit de wijde omgeving. Of het nu daaraan lag, maar toen ik afgelopen zaterdag morgen bij de winkels stond, kreeg ik heel veel geïnteresseerde mensen, maar af en toe kwam er een nors nee als ik vroeg of ik iets mocht vragen. Sommige mensen hadden gewoon haast en zeiden vriendelijk, nee sorry, ik heb haast. Maar met de meeste mensen kreeg ik goed contact. Het ging zo anders dan vorige keren. Nu moest ik de mensen echt aanspreken. Het ging zo: Goede morgen mevrouw! Mag ik u iets vragen? Ja? Weet u al of u aanstaande donderdag gaat stemmen. Als ze ja zeiden, dan vroeg ik of ze al wisten op welke partij. Vaak zeiden ze dan nee of ik weet het nog niet zeker. Dan zei ik, dat ik ze mooi kon helpen. Ik had een A6 papiertje gemaakt, waarop je kon zien, hoe je bij de verschillende kieswijzers kunt komen. Dat waardeerden de meeste mens heel erg. Ik hoop, dat ik het opkomstpercentage iets omhoog heb gekregen. En af en toe kreeg je echt aardige gesprekken, zoals met een vrouw, die zei SP te willen stemmen, maar kennelijk niet wist, dat de SP nogal eurosceptisch is. En wat valt er voor FEMNET nog vreselijk veel te doen, want het waren vooral vrouwen, die niet zouden gaan stemmen. Ik zei, dan of ze wisten, dat hun betovergrootmoeders hadden gevochten voor vrouwenkiesrecht. Een keer flapte ik er zachtjes uit, dat ze vroeger dachten, dat vrouwen te dom zijn om te gaan stemmen.  

Heel wat kinderen mocht ik blij maken met een sleutelhanger of een molentje of een ballon, maar de volgende keer moet er wel wat meer van dat materiaal zijn. Via de kinderen kom je immers in contact met de ouders. Heel leuk vonden de mensen een zandloper, die aangeeft dat de vijf minuten douchen voorbij is. Maar ik miste een eenvoudige vijf- of tienpuntenfolder, die je de mensen kunt aanbieden zonder hele gesprekken. We hadden ook te weinig kranten om huis aan huis te bezorgen in de gehele gemeente. Ik weet nog niet of er te weinig besteld zijn of dat we op rantsoen zijn gezet. Zelf denk ik, dat in onze gemeente folderen goed werkt. Die lui van GroenLinks zijn tenminste actief. Ik was trouwens de enige, die op De Meent bij de winkels stond.  

Wat ben ik benieuwd over de uitslag van aanstaande donderdag! Misschien horen we de Nederlandse uitslag ook pas op zondag. Wie kan mij dat vertellen? Ik hoop, dat de eurofiele partijen het goed gaan doen, dat ze veel stemmen trekken van de grote partijen, die met de eurosceptische wind meewaaien. Wat wordt het?

Jaargang 2, Nr. 14

Leave a Reply