Er op uit: de lente is begonnen!

Wandelen, kanoën of fietsen in het Kromme Rijngebied 

Wat zullen we dit weekend gaan doen? De drukte van het strand opzoeken? Een terrasje in de stad? De Veluwe, de Friese Meren, de Wadden of Zuid-Limburg? Of de grens over, de Ardennen of Sauerland? Of bent u een echte fijnproever, die de mooiste plekken van Nederland weet te vinden en niet altijd de gebieden met massatoerisme opzoekt? Dan is het Kromme Rijngebied tussen de stad Utrecht en het stadje Wijk bij Duurstede een aanrader. Ik kan het weten, want ik woon er al 42 jaar. 

Het gebied valt in drie delen uiteen. Er is de kom van Langbroek tussen de oeverwal van de Kromme Rijn en de Utrechtse Heuvelrug. Dit laaggeleden natte gebied wordt ontwaterd door de Langbroeker wetering en daarlangs staan meerdere landhuizen en kastelen. Het overgangsgebied naar de Heuvelrug is zeer fraai. 

Dan is er het gebied van de Kromme Rijn en van de stroomruggen waar de Rijn eerder gestroomd heeft. Op de oeverwallen en stroomruggen vind je veel boomgaarden, die eerstdaags in bloei zullen staan.  

Tenslotte is er de grote kom van Schalkwijk met de langgerekte straatdorpen Schalkwijk en Tull en ’t Waal en de Lekdijk met prachtige uitzichten op de uiterwaarden en de rivier. 

Historisch  gezien onderscheiden we vijf of zes lagen in het landschap. De oudste is die van het natuurlijke landschap van kommen, oeverwallen en stroomruggen. Dat is geleidelijk in gebruik genomen door de landbouw. Eigenlijk geheel verborgen zijn er de overblijfselen uit de Romeinse tijd met vooral het Romeinse fort Fectio bij de buurtschap en het Waterliniefort Vechten. Vervolgens zijn er de landgoederen met de buitenhuizen. Dan vind je er meerdere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de twee grootste forten van Nederland: het Fort bij Rijnauwen en het Fort bij Vechten. Tenslotte is er de moderne stadsuitbreiding van Wijk bij Duurstede, Houten en Utrecht vooral en de moderne infrastructuur, de spoorlijn Utrecht Arnhem uit 1845 en de A12 bijvoorbeeld. 

Als je deze achtergrond kent, wordt het gebied des te interessanter. Je kunt er wandelen, bijvoorbeeld langs de Kromme Rijn van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Er is een routegids met uitgebreide toelichting. Het Utrechtpad, een streekwandelpad komt ook door dit gebied en daarvan is er ook een boekje en zo ook van de wandeling langs onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Wil je fietsen? Sinds kort zijn er knooppunten, waarlangs je kunt fietsen door thuis op een kaart eerst de route te bepalen. Maar bij de knooppunten staan die kaarten ook. Je kunt ook langs de Limes, de grens van het Romeinse Rijk fietsen en kort geleden heeft het IVN voor een fietstocht een uitstekende routebeschrijving samengesteld, waarbij alle delen van het gebied worden aangedaan. Door het gebied lopen ook de aloude ANWB-fietsroutes. 

Een heel leuke manier om het gebied te leren kennen is door een kanotocht over de Kromme Rijn. Kano’s kun je huren bij Rhijnauwen, in Odijk en bij Cothen. 

Wacht niet te lang, want het gebied wordt voortdurend bedreigd door stadsuitbreiding en wegenaanleg. Jammer, want juist het aantrekkelijke woon- en leefmilieu van de provincie Utrecht is een belangrijke vestigingsfactor voor instellingen en bedrijven, 

Wil je meer informatie. Reageer met een vraag en je krijgt antwoord als je tenminste aangeeft, hoe ik je kan bereiken.

Jaargang 2, nr. 6

Leave a Reply