Begint een beter milieu bij een huwelijk?

Milieu vervuilende singles 

Afgelopen woensdag, 25 maart publiceerden milieudeskundige Diederik Boomsma en theoloog en publicist Jonathan Price op de opiniepagina van de Volkskrant een stuk, waarin zij aantoonden, dat alleengaanden het milieu gemiddeld meer belasten dan mensen, die in een gezin of groep wonen. Ik dacht in eerste instantie, dat het een 1 aprilgrap was, die een week later tot ontknoping zou komen. Na een korte vakantie weer thuis zie ik, dat het op de site van de Volkskrant tientallen reacties opleverde en de volgende dag twee ingezonden brieven in de gedrukte krant. Dus neem ik aan, dat het toch serieus bedoeld is. 

Diederik Boomsma is niet alleen milieukundige, maar ook lid van de conservatieve Edmund Burke Stichting en dus is het niet zo verbazingwekkend, dat er flink wordt uitgehaald naar GroenLinks. Het is nog maar de vraag of het doel van het stuk is mensen er attent op te maken, dat het alleen gaan invloed heeft op jouw milieubelasting. 

Wat beweren de twee auteurs? Alleengaanden hebben elk een woning, een auto, een koelkast en een wasmachine en gebruiken daardoor per persoon meer energie. In plaats van één grootverpakking voor een gezin hebben ze eenpersoonsporties nodig en dat geeft dan meer afval per persoon. Berekeningen, uitgevoerd in de VS bevestigen dit. Ze wijzen er ook op, dat jouw persoonlijke leefstijl van invloed is. Vlieg je veel of weinig? Hoe groot is jouw woonwerkafstand? .Hoe lang sta je onder de douche? Allerlei goede raad op milieugebied wordt eigenlijk een beetje belachelijk gemaakt, want daar gaat het niet om. Ze moeten naar de conclusie toe, dat het zo slecht is ongehuwd te blijven en nog slechter om te gaan scheiden. 

En dan aan het slot komt de aap echt uit de mouw. Ze schrijven: “GroenLinks is de partij, die het meest opkomt voor de moderne single. Het is dus geen wonder dat deze cruciale factor in de belasting van het milieu bij de partij taboe blijft. Maar als zij haar eigen idealen serieus zou nemen, zou ze moeten komen met een zware ecotax voor singles en een nog zwaardere ecoboete voor echtscheiding.” Is het een wonder, dat ik aan een 1 aprilgrap dacht? In feite is er een verpakkingsheffing, een milieuheffing op het water- en op het energieverbruik. De alleengaande moet die in zijn eentje opbrengen en wordt dus al zwaarder belast. De auteurs hebben niet goed nagedacht! 

Zij vergeten een ander groen aspect, namelijk het behoud van het groene landschap. Een van de belangrijkste redenen, dat er nog steeds zo veel extra woningen gebouwd moeten worden is juist dat groeiend aantal alleengaanden. De groei van de dorpen en steden gaat ten koste van het landschap. 

Wat staat mij nog meer tegen in het artikel? Het alleen door het leven gaan is heel vaak geen vrije keus. Mensen komen gewoon niet de ware Jacob of Jacoba tegen. En als jouw partner je in de steek laat, terwijl je nog heel veel van hem of haar houdt en jij de relatie dolgraag zou willen voortzetten is het allesbehalve jouw keus, dat je weer alleen staat. De heren Boomsma en Price willen er dan ook nog een boete op leggen. Maar ze pleiten ook voor de traditionele onverbreekbare huwelijksband. Dat zo’n ecotax een mensenrecht, namelijk het recht op respect voor iemands privé leven aantast, wordt door deze lolmakers gemakshalve maar even vergeten. 

Positief is, dat mensen weer eens aan het denken worden gezet over hun eigen verantwoordelijkheid voor onze planeet aarde. Je leefstijl is van invloed op het milieu. Je wordt ook aangespoord na te denken over de invloed van demografische factoren op het milieu. Terecht wijzen veel reacties op het feit, dat het traditionele huwelijk ook het krijgen van kinderen veronderstelt en de bevolkingsgroei verergert de milieuproblemen. Een van de reacties stelt, dat GroenLinks pleit voor goede kinderopvang en dat dit weer kan leiden tot het gemakkelijker kiezen voor kinderen. En daarom kom ik opnieuw tot de conclusie, dat GroenLinks veel meer aandacht moet besteden aan de demografische aspecten van haar beleidskeuzes.

Jaargang 2, nummer 5.

Leave a Reply