Israël en de Palestijnen

IN VREDE LEVEN; DAT WIL TOCH IEDEREEN

Dat zou je denken. Want sinds de Israëlische onafhankelijkheid en ook al daarvoor zijn duizenden doden gevallen en daarbij waren ook veel burgers, onschuldige kinderen en vrouwen en bejaarden. Dat waren mensen in Israël en het waren Palestijnen en tijdens diverse oorlogen ook Jordaniërs, Syriërs, Libanezen en Egyptenaren. Zelfs vandaag nog wordt met voldoening gemeld, dat een belangrijke Hezbollah commandant is gedood, die verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag op een Libanese minister-president. Intussen wacht ik op de wraak van Hezbollah. Wat gaat het worden? Raketten op Israëlische nederzettingen? Zo gaat het maar door. Ik beschreef het al eens op dit weblog tijdens de Gaza-oorlog in augustus 2014. Zie aldaar. Die wrede logica gaat maar door en vaak gewone mensen worden het slachtoffer.

Israël stelt het steeds zo voor, dat het land omgeven is door vijanden. De raketten vanuit Gaza, de zelfmoordaanslagen tegen bijvoorbeeld buspassagiers, Palestijnen, die met messen steken of met een auto inrijden op Joodse mensen. Dus is de muur nodig en die helpt, want er zijn geen zelfmoordaanslagen meer. Komt dat door de muur of door de vredelievendheid van de Palestijnen van de Westoever? De Israëlische bezettingsmacht treedt maar al te vaak hardhandig op. Palestijnen laten zich desondanks niet provoceren, lijkt het. Is er een zekere welvaart aan het ontstaan? Maar intussen wordt de Palestijnen voortdurend onrecht aangedaan. Landbouwgrond wordt onteigend. Tegen allle recht in worden Joodse nederzettingen gebouwd en uitgebreid. Buitenlanders, worden deze week op het vliegveld streng ondervraagd als ze een congres over klimaatverandering willen bijwonen en sommigen worden geeneens toegelaten. Zo braaf is Israël nu ook weer niet.

Er waren in het verleden momenten, dat vrede nabij leek en een twee staten oplossing een kans maakte. Dan weer durfde Arafat niet uit vrees voor zijn landgenoten en op een ander moment werd de Israëlische premier Rabin door een fanatieke nationalistische Israëliër vermoord. Stel, dat het nu eindelijk de goede kant uitgaat en zelfs Hamas eerlijk naar vrede lijkt te streven, maar er zijn Israëliërs, die er belang bij hebben, dat het conflict voortduurt, wat is er dan gemakkelijker om een hoge Hamasleider vanuit de lucht te elimineren? De kans op vrede is weer verkeken. De raketten gaan weer richting Israël. En de hele wereld houdt weer zijn hart vast. Iedereen is bang voor een zodanige escalatie, dat het een wereldconflict wordt. Niet alleen al die aardige Israëliërs en de even aardige Palestijnen, nee de hele wereld heeft er belang bij, dat er eindelijk echte vrede komt en alle oorlogshitsers in eigen kring in bedwang worden gehouden. Geloof in het gezonde verstand, geloof in het verdwijnen van de haat, geloof in de vrede. Vertrouw elkaar.

Jaargang 9, Nr. 410.

9 Responses to “Israël en de Palestijnen”

 1. Likoed Nederland schreef:

  U heeft gemist dat Hamas al honderden keren heeft verklaard dat vrede volkomen onmogelijk is: Een Joodse staat moet vernietigd op grond van de islamitische leer.

  Lees dit in hun Handvest of bijvoorbeeld hun verklaring: “Een wapenstilstand betekent in het woordenboek van de jihad: de voorbereiding op het volgende gevecht.”

  http://likud.nl/2014/07/hamas-een-wapenstilstand-kan-nooit-lang-duren/

  • Zionisten doen alsof een staat hetzelfde is als een bevolking.

   De STAAT moet inderdaad vernietigd worden, d.w.z. de geheime dienst, de apartheidswetten, de gevangenissen waar de staat Palestijnen in laat martelen, de Apartheidsmuur die de staat bouwt, de dienstplicht in het moordende staatsleger, het arsenaal aan atoombommen van de staat, de propagandaleugens door de staat, zelfs voorgeschreven in het basisschoolcurriculum…

   Zoals ook eerder staten zijn vernietigd: de apartheidsstaat in Zuid-Afrika is vernietigd door o.a. Nelson Mandela, de Engels-imperialistische staat in India door o.a. Ghandi, de dictatoriale staat in de DDR door een opstand, de fascistische staat van Salazar in Portugal ook, etc.

 2. http://www.ifamericansknew.org/images/deathsjuly21-2014.jpg

  Deze infographics illustreren:

  1. Het is de koloniale apartheidsstaat Israel die het staakt-het-vuren breekt. Er is een continue aanval op Palestijnse burgers, continue reeks aan provocaties. Israel hoopt dan dat een groep als bijvoorbeeld Hamas wraak neemt. Dan kan die wraak tot “de aanleiding” worden verkondigd waarmee Israel een grootschalige aanval legitimeert, terwijl de werkelijkheid andersom is.

  2. De absolute aantallen slachtoffers aan beide kanten lopen totaal scheef: Israel moordt erop los.

  3. Ook kun je zien dat het percentage burgerslachtoffers onder Palestijnen 11x zo hoog is als onder Israeli’s. Israel wil de burgerbevolking een kopje kleiner maken (letterlijk), terwijl Hamas zich tegen het leger richt.

  • Likoed Nederland schreef:

   Bedankt weer voor uw antisemitische reactie, volgens de desbetreffende definitie van de EU.
   U laat zo goed zien wat de ware drijfveer is van veel zogenaamde ‘pro-Palestijnen’.

 3. John Jorna schreef:

  Israél gaat uit van de idee, dat als je maar veel geweld gebruikt tegen de bevolking van de Gazastrip, dat Hamas de steun van de bevolking zal verliezen. Het lijkt erop, dat deze aanpak niet werkt, integendeel, de haat tegen Israël neemt alleen maar toe en Hamas krijgt meer steun. Dan ligt de conclusie voor de hand, dat Israël een andere manier moet zien te vinden om de steun van de bevolking van Gaza te winnen. Nu hebben de Gazanen niets te verliezen. Geef ze de kans tot welvaart te komen en zich veilig te voelen. Hamas kan dat voor ze verpesten. Misschien een mooie droom, maar mooie dromen zijn eerder uitgekomen. Joden hebben eeuwenlang vreedzaam tussen Islamieten gewoond.
  Als je de Staat Israël zou willen vernietigen, hoe wil je dan de veiligheid en het onderwijs en de medische zorg en het goed functioneren van de infrastructuur enzovoort waarborgen? Wat wil je? een staat waarin Joden en Palestijnen vreedzaam samenleven. Je uit terechte kritiek, soms wat scherp, maar wat zie je als oplossing? Dat is de vraag aan Aaron. En ook, namens wie schrijf je? Wie vormen je achterban?

  • Likoed Nederland schreef:

   Nogal simpel: als Israel de wapens neerlegt, zal het ophouden te bestaan. Als de Arabieren de wapens neerleggen, zal het vrede worden.

   • John Jorna schreef:

    Ik weet, dat het niet eenvoudig is. Ik zou willen, dat Israël zoekt naar andere oplossingen dan onmiddellijk vernietigend toeslaan. Biedt de gewone mensen perspectief op vrede en welvaart en een goede toekomst voor hun kinderen. Dat zal waarschijnlijk een enorme haat reactie van de zijde van Hamas opleveren en strenge maatregelen tegen mensen, die het initiatief van Israël verwelkomen. Kun je zo een omgekeerde vicieuze cirkel in werking stellen. Ik weet het niet. Denk eens mee in die richting. Jullie hebben bittere ervaringen, dat weet ik, maar blijven ronddraaien in die vicieuze cirkel van haat brengt nooit een oplossing. Uiteraard moet Israël zich niet willoos naar de slachtbank laten leiden. Dat heb ik niet geschreven en niet bedoeld.

    • Likoed Nederland schreef:

     Is al geprobeerd, met de Oslo akkoorden.
     Gevolg: de zelfmoordaanslagen van Hamas begonnen ….

 4. Ja, ik zeg het soms wat scherp, maar ik zeg het ook duidelijk. Met staat bedoel ik de onderdrukkende mechanismes – zowel fysieke onderdrukking (leger, gevangenissen, apartheidswetten, atoomwapens) als mentale onderdrukking (medialeugens, propaganda, wit-zionistisch racisme tegen zwarte Joden).

  Ziekenhuizen en scholen? Die heb je ook in Nederland of in het Zuid-Afrika van nu – beide staten zonder apartheid. Israel en het Zuid-Afrika van destijds zijn vooral betrokken bij het belemmeren of beschieten van ziekenhuizen en scholen van de inheemse bevolking – beide apartheidsstaten. De apartheidsstaat moet vervangen worden door een multiculturele samenleving met gelijkheid voor *alle* groepen.

  Israel is racistisch tot op het bot. Zoals er in Apartheid Zuid-Afrika een racistische hiërarchie was (witte Europeanen superieur, daaronder Indiërs, daaronder inferieure zwarten), zo is er ook een racistische hiërarchie in Israel (superieure Europese Joden aan de top, daaronder Slavische Joden, daaronder zwarte Joden, pas daaronder inferieure Palestijnen). Dus niet alleen Palestijnen worden gediscrimineerd. Zwarte Joden ook.

  Drie korte video’s (want ik wil je niet vermoeien, en lange in-depth reportages vind je makkelijk online)

  zionisme tegen zwarte Joden
  https://www.youtube.com/watch?v=acnEIUKI7_Y 3 min.

  zionisten tegen niet-Joodse Afrikaanse vluchtelingen
  https://www.youtube.com/watch?v=rVyCfJ5cOOA 1 min.

  zionisten tegen Joden die opkomen voor mensenrechten van zwarten
  https://www.youtube.com/watch?v=gOomBSTTzrU 4 min.

Leave a Reply