Zal er ooit vrede zijn?

KERSTGEDACHTE

Kerstmis is voor mij vanouds een feest, waarbij we de oorlog ver weg wensen. In 1944 was ik tien jaar en we aten dag in dag uit gaarkeukeneten, meestal groen water, dat voor erwtensoep doorging. Maar met Kerstmis probeerden we toch iets anders: aardappels, knolletjes en geen vlees. En we gingen door de koude winternacht naar een verenigingsgebouwtje Samuel, waar de katholieken onder de evacuees bijeen kwamen voor de Nachtmis. Elk jaar treft mij weer de tegenstelling tussen de Kerstmaaltijden van toen en nu. Toch was het toen in 1944 even vrede in ons hart.

Met Kerstmis gedenken we de geboorte van Jezus van Nazareth. Christenen geloven, dat hij de Zoon van God is, die mens geworden is om ons te verlossen van het kwaad in de wereld. We kunnen het goede doen, maar doen het niet altijd. In ieder geval was hij een Joodse leraar, die leerzame verhalen vertelde en ons het goede voorbeeld gaf: zieken genezen, armen helpen, doden tot leven wekken, boze geesten uitdrijven. Ook al twijfel je aan zijn God zijn, dan nog kan hij voor iedereen een inspirerende figuur zijn. Een van die verhalen speelt rond zijn geboorte. De keizer had een volkstelling verordonneerd en men moest zich laten inschrijven in de stad waarvan men stamde, Bethlehem. Het stadje zat boordevol en Maria en Jozef kwamen terecht in een grot, die door herders als schaapsstal werd gebruikt. Daar werd Jezus geboren. Ook vandaag zijn er weer mensen, voor wie geen ruimte is. Het verhaal leert ons, dat we voor daklozen en vluchtelingen zonder huis moeten zorgen voor onderdak. Ik vrees, dat de schreeuwers en stenengooiers in Geldermalsen dit Kerstverhaal nooit gehoord hebben. Toch heeft die Jezus van Nazareth, dat kind in Bethlehem ons geleerd wat naastenliefde is. Hij heeft ons zelfs geleerd, dat we onze vijanden moeten lief hebben. Het is niet gemakkelijk om zijn volgeling te zijn. Hij heeft ons geleerd niet naar het zwaard te grijpen om conflicten op te lossen. We noemen hem daarom vredesvorst. Kerstmis wordt ook het feest van het licht genoemd als een christelijk alternatief voor het heidense feest van de zonnewende. Ik wens, dat dit licht het verstand zal verlichten van allen die strijden om de macht, zodat ze vandaag beginnen met het geluk van mensen na te streven.

Jaargang 8, Nr. 389.

Leave a Reply