Gesprekken aan de campagnekraam nr. 6

Kraampraat 6: Een leger 

Dit is voorlopig de laatste de laatste “Kraampraat”, tenzij de lezers nog andere bezwaren tegen de Europese Unie weten aan te dragen. Ze kunnen dienen als een voorbereiding op de campagne, vooral bij die afdelingen, die gewend zijn om met een kraam bij een winkelcentrum of op een markt te staan. Nog nooit gedaan? Toch eens proberen.
Onze Europawerkgroep biedt de afdelingen zijn diensten aan bij de voorbereiding van de campagne. Zie daarvoor de site van GroenLinks en ga naar organisatie, naar werkgroepen en naar Europa. 

Meneer, wat hoor ik nou? Is GroenLinks voor een Europees leger? Dan kan ik beter SP stemmen, want die is er tegen. Dat klopt meneer, ze zijn tegen nog veel meer. Maar GroenLinks is niet voor een Europees leger. Dat hebt u dan verkeerd gehoord. Nou ja, ze noemen het geen leger, maar het komt op hetzelfde neer. Legt u eens uit. Wat bedoelt u? Nou gewoon, een Europese militaire macht met Duitsers erin en Italianen en Fransen en Engelsen en wij ook. U zit in de buurt. GroenLinks ziet wel iets in een Europese Interventiemacht, die kan ingrijpen als het ergens heel erg mis gaat. Er vindt bijvoorbeeld volkerenmoord plaats. De narigheid is, dat er op de wereld altijd boeven blijven, kleine boeven, die jouw auto jatten en grote boeven, die dorpen en steden plat branden, mensen vermoorden en stromen vluchtelingen veroorzaken. U kent vast wel voorbeelden. Misschien is het zo, dat die boeven het maar niet proberen als ze weten, dat er een Europese Interventiemacht binnen een paar dagen zal ingrijpen.  

Ja, daar zit wel wat in. Precies, we moeten de boeven in de wereld niet straffeloos hun gang laten gaan. Daarom is er tegenwoordig ook een Internationaal Strafhof in Den Haag. Daar kunnen de leiders van de moordende benden worden aangeklaagd. Dat gebeurt ook, zoals pas met de President van Soedan. Hij hoeft niet te proberen om naar Europa te komen, want dan wordt hij in zijn kraag gegrepen. Het recht moet ook internationaal een veel grotere rol gaan spelen. Maar soms is bemiddeling beter en daar zijn we dus ook erg voor. Toch wel een leuke partij, dat GroenLinks. Geef me maar een foldertje. 

Ik heb een beetje meegeluisterd, maar zit er niet een risico in? O, zeker. Dat beseffen we maar al te goed. Want een klein leger kan groter worden en Europa zou ook zijn belangen militair kunnen gaan verdedigen, zoals de VS zijn oliebelangen in Irak belangrijk genoeg vond om daar een oorlog te beginnen. Dat denken tenminste veel mensen. Dus is het belangrijk, dat er een goed gemeenschappelijk buitenlands beleid komt. Dat is niet gemakkelijk, want iedere lidstaat moet het er mee eens zijn. Maar het voordeel is, dat Nederland ongewenste ontwikkelingen ook gemakkelijker kan tegen houden. 

En dan is er nog een voordeel. Samenwerking kan voordeliger zijn. Dan kunnen landen zich specialiseren en hoeft niet ieder land alles zelf te hebben. We kunnen ook gezamenlijk inkopen en flinke kortingen krijgen. Daar hebben we ook aan gedacht. Mooi meneer, geef mij ook maar een paar folders mee. Kan ik ze nog uitdelen ook onder mijn vriendjes.

Jaargang 2, nummer 4.

Leave a Reply