Treinreis langs twaalf provincies 2

SLIMME OPLOSSING VAN DE WINNAARS

De winnaars Lotte en Douwe hebben de kortste route gevonden met steeds intercitytrajecten en weinig overstaptijd. Maar op de dag, dat ik met mijn zoon als fotograaf reisde, had ik hun route niet kunnen kiezen. Op vrijdag, 31 augustus reden er geen treinen tussen Roosendaal en Dordrecht en moest je omreizen via Breda. Omdat we toch in Breda waren, konden we net zo goed de Intercity Direct via Rotterdam naar Schiphol en Amsterdam Centraal nemen. Vanaf Schiphol rijdt de intercity via Almere, Lelystad, Zwolle en Assen naar Groningen met eventueel een snelle overstap in Zwolle. Maar reizend met de Intercity Direct mis je de provincie Utrecht, maar wij waren daar gestart. Hun oplossing met Eindhoven Weert heb ik niet onderzocht, omdat ik de melding kreeg, dat daar aan het spoor gewerkt werd. Achteraf heb ik gekeken of ik veel korter onderweg was, wanneer ik in Houten Castellum zou starten en rechtstreeks naar Weert zou reizen. De trein stopt dan in Gelderland in Culemborg, Geldermalsen en Zaltbommel en dat vind ik wel zo eerlijk. De reis van Weert naar Rilland Bath is door lange overstaptijden zo tijdrovend, dat ik op hetzelfde tijdstip in Rilland Bath zou arriveren. Zorg wel, dat je achterin de trein zit, zodat je niet zo ver hoeft terug te lopen naar de overweg en het perron aan de andere kant. Wij haalden het maar net, want wij hadden diezelfde twee minuten vertraging doordat de trein pendelde tussen Oudenbosch en Vlissingen. Tsja, het geeft te denken.

In mijn vorige column kon ik niet al te open zijn, want de sluitingsdag, 2 augustus moest nog komen. Maar er valt nog wel meer te vertellen. Senioren vragen zich wel eens af waarvoor ze hun vrij reizen nu weer eens  gaan gebruiken. Al eens gedacht aan een reis langs alle twaalf provincies? Wij startten in Driebergen-Zeist, want wij hadden geen zin eerst naar het beste begin- of eindpunt te reizen, Buitenpost in Friesland of Rilland Bath in Zeeland. Een snelle route moet tussen deze twee stations gaan.

Ik heb vaak tussen Arnhem en Utrecht gereisd. Op het laatst wist ik precies waar een reiger zou kunnen staan om te vissen. In Utrecht start je op de rivierklei en de trein volgt tot dicht bij Driebergen de oeverwallen van de Kromme Rijn. Dat geeft een stevige ondergrond. Vanaf Driebergen krijg je eerst een gebied met grotendeels beboste stuifduinen en daarna gaat het spoor dwars door de Utrechtse Heuvelrug. Bedenk wel, dat die doorgraving rond 1845 met de schop en de kruiwagen is gebeurd. De plaatselijke politie was zelfs versterkt vanwege al dat vreemde werkvolk. Bij Maarn komen we in de Utrechtse-Gelderse Vallei. Het dekzandreliëf is vanuit de trein niet goed te zien. Voor Veenendaal-De Klomp rijden we weer door een doorgraving. Midden in de Vallei ligt nog een bult, een stuk stuwwal. Iets later ligt aan de spoorlijn nog een schans van de Grebbelinie. Er was een tijd lang een camping gevestigd. Na Ede komt de doorgraving van de stuwwal Wageningen-Ede-Harderwijk. En dan kom je in een vlak gebied, omgeven door stuwwallen, waar het ijs nooit is geweest. Als de trein op een dijk rijdt, kruis je het dal van de Renkumse Beek en daarna dat van de Heelsumse Beek. We zijn in het gebied, waar in september 1944 Britse paratroopers geland zijn. Bij station Oosterbeek zitten we al in de doorgraving van de stuwwal van de Zuidelijke Veluwezoom. Dat blijft zo tot Arnhem, maar we kruisen nog een leuk dalletje van een beekje, dat in landgoed Mariëndaal ontspringt. Beleef de reis Utrecht-Arnhem eens op deze manier!

De Hoge Snelheidslijn tussen Breda en Amsterdam is eveneens bijzonder en heel anders dan de TGV-lijnen in Frankrijk. Het eerste bijzondere punt is de indrukwekkende brug over het Hollands Diep met uitzicht op de rivier uiteraard en op de andere bruggen, maar links zag je ook het terrein met veel chemische industrie bij Moerdijk. Al vlug komt dan de eerste tunnel onder de Dordtse Kil door en dan rijden we een tijd door het agrarisch gebied van de Hoekse Waard. De volgende tunnel gaat onder de Oude Maas door en we komen op IJsselmonde. De HSL loopt nu samen met het gewone spoor onder de Nieuwe Maas door en dan zijn we vlug bij Rotterdam Centraal. Bij Schiebroek is er opnieuw een tunnel. Bij Berkel-Rodenrijs en Zoetermeer zitten we weer bovengronds. We doorkruisen een enorm kassengebied, uitbreiding van het Westland in dit vroegere deel van het Groene Hart. Dan komt de lange tunnel onder het Groene Hart door en bij Schiphol is er opnieuw een tunnel. Er wordt vaak erg sceptisch over onze HSL gesproken. Er zouden nu al verzakkingen zijn, maar het zou eerder merkwaardig zijn, wanneer in dit veengebied geen verzakkingen zouden optreden. Ik was behoorlijk onder de indruk van onze HSL,

Onze route liep als volgt: Driebergen-Zeist – Nijmegen – Mook-Molenhoek – Nijmegen – Rilland-Bath – Breda – Rotterdam – Schiphol – Almere – Zwolle – Assen – Groningen – Buitenpost. Misschien ga ik nog eens zo’n stuk van de route beschrijven. Als u ons gaat navolgen; veel reisplezier!

Jaargang 8, Nr. 373.

Leave a Reply