Zwarte lijkwagens en witte vrachtauto’s

ZE BRENGEN EEN BOODSCHAP

Iedereen vond die stoet zwarte begrafenisauto’s met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 zeer indrukwekkend. Velen stonden op viaducten en in de bermen van de A1 en de A27 om eer te brengen  aan de omgekomenen. Dat moet voor de nabestaanden van deze vliegramp een grote troost en bemoediging zijn geweest.

Maar deze stoet van zwarte lijkwagens omvatte ook een impliciete boodschap. Wij eren de slachtoffers van oorlogsgeweld en we weten, dat Russische machthebbers verantwoordelijk zijn voor deze moordaanslag. Poetin moordenaar zal menigeen gedacht hebben. En die boodschap ging de hele wereld over. In allerlei landen werden de beelden van die stoet zwarte begrafenisauto’s op de Tv vertoond. In Rusland waarschijnlijk niet.

Ik kan mij voorstellen, dat Poetin niet blij was met deze aanslag op zijn imago. Poetin een moordenaar, de Russen een volk van moordenaars. Zou dat de achtergrond zijn van de stoet witte vrachtauto’s op de Russische autobanen met voedsel en zuiver drinkwater en medicijnen en verbandmiddelen, die leven brengen aan de mensen in Oost Oekraïne, die belegerd worden door het Oekraïense leger, beschoten worden en gebombardeerd? De overeenkomst en tegelijk de tegenstelling wit en leven, zwart en de dood is opmerkelijk. Ook het aantal vrachtauto’s, gelijk aan het aantal slachtoffers van de vliegramp. Een ding hebben de organisatoren van de stoet vergeten. De applaudisserende toeschouwers langs de snelwegen.

Het is daarom niet verwonderlijk, dat de Oekraïense president met het bericht kwam, dat een Russische kolonne tanks en pantserwagens, die in het donker binnendrong door de artillerie van de Oekraïners werd vernietigd. Volgens hem is dat het ware gezicht van de Russen.

De tijden van politieke propaganda zijn weer terug. De roep om meer geld uit te geven aan defensie weerklinkt weer. Het is zaak dat we het politieke spel leren doorzien.

One Response to “Zwarte lijkwagens en witte vrachtauto’s”

  1. Rob Alberts schreef:

    Teveel brandhaarden zijn weer opgelaaid deze zomer.
    Daarbij zijn er her en der nog smeulende vuurtjes.

    Bezorgde groet,

Leave a Reply