Felicitaties voor Judith Sargentini

Republiek Amsterdam krijgt haar eigen GroenLinks Europarlementariër 

Judith Sargentini heeft een knappe prestatie geleverd door gekozen te worden tot GroenLinks lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Dat is een felicitatie waard. Een felicitatie voor Judith, een felicitatie voor GroenLinks en een felicitatie voor het Europees Parlement. In de ogen van veel bloggers en ook in mijn ogen – u heeft het kunnen lezen – was zij niet de eerste favoriet. Om dan toch vol te houden, door te bijten en zich flink te weren in de debatten en een prima campagne te voeren wekt zij bij mij veel vertrouwen voor de echte verkiezingen op 4 juni en de campagne daaraan vooraf gaand. Dus Judith, zet hem op. Wij in de gemeente Bunnik en samen met andere afdelingen in Zuid-Oost Utrecht zijn van plan te scoren met een hoog percentage voor GroenLinks. Bunnik zit toch al bij de top tien! 

Ik hield wel rekening met de overwinning van Judith, want ik zei steeds, dat ik niet wist wat Amsterdam zou doen. Ik vermoed, dat daar massaal op hun fractievoorzitster is gestemd. Ze wisten hoe goed ze was en dat is ze, maar het lijkt mij, dat er ook een dosis chauvinisme een rol gespeeld heeft en daarbij het inzicht, dat je als belangrijke stad voor heel Nederland ook in Brussel de vinger aan de pols moet houden. De stemming was 100% anoniem en we kunnen dus niet nagaan hoe de Amsterdamse stemmen zijn verdeeld. 

Een tweede effect was het feit, dat er twee dames en drie heren meededen. De stemmen op mannen werden dus over de drie heren uitgesmeerd, terwijl de dames maar met zijn tweeën waren. Ik heb de indruk, dat veel mensen dachten, dat de strijd vooral tussen Tineke en Bas ging. Dat kan er toe geleid hebben, dat mensen, die op Bas stemden hun tweede voorkeur niet aan Tineke gunden, maar aan Judith en dat zou kunnen verklaren, dat Judith wat meer stemmen van Bas mee kreeg. Ze stond overigens bij elke ronde op de eerste plaats. Het heeft niet de doorslag gegeven. Wat ik wil aangeven is, dat deze vorm van kiezen tot onbedoelde effecten kan leiden. Daar moeten we eens over nadenken. 

Naast sterke punten heeft Judith ook zwakke punten, al lijkt zij die snel weg te werken. Op het gebied van groen en van landbouw is ze als stadsmens minder sterk. Gelukkig is er een kandidaat voor de tweede plaats, die daarin juist uitblinkt. Zet daarom Bas op de tweede plaats, want dan krijgt het Europees Parlement te maken met een GroenLinks koppel, dat heel veel voor elkaar zal kunnen krijgen. Judith en Bas naar Brussel!!!! We gaan er voor!!!

Leave a Reply