Kappen met Eijk

Eijk  schoffeert de paus en bruuskeert zijn collega’s

Wat is dat toch met Kardinaal Eijk? Heeft hij zelf niet in de gaten hoe grof hij bezig is? De Nederlandse bisschoppen waren op ad limina bezoek in Rome. Bisschop Punt van Haarlem-Amsterdam logeerde in hetzelfde huis als waar de paus woont. Zo kon hij informeel een bezoek van de paus aan Amsterdam opperen. Er kwam zelfs een ontwerp programma tot stand. Ontvangst door de burgerlijke autoriteiten, een gebedsdienst in de Arena en een besloten Eucharistieviering van de paus met de bisschoppen in de H. Nicolaasbasiliek. Schuin tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Het zou niet de eerste keer zijn, dat hij in Amsterdam zou zijn. Hij was er eerder op bezoek bij zijn mede-Jezuïeten aan de Hobbemakade.

Bisschop Punt overlegde met de burgerlijke autoriteiten en die waren geheel akkoord. De veiligheid van de paus kon worden gegarandeerd.

Dus liet bisschop Punt het pausbezoek op de agenda van het bisschoppenoverleg zetten. En daar kregen de bisschoppen te horen, dat behandeling van dit punt niet aan de orde was, want de paus zou niet komen. Kardinaal; Eijk beweert, dat hij dat zo met de paus overlegd heeft. Hij was bang voor een half lege Arena. Goed ingevoerde mensen betwijfelen het of de kardinaal werkelijk met de paus heeft overlegd.

Een paus zegt dus, dat hij graag een uitnodiging krijgt en graag naar Nederland komt. Deze paus weet natuurlijk donders goed hoe geseculariseerd Nederland is. Dat vindt hij nu juist de uitdaging. Maar kardinaal Eijk weet het weer beter.  Is hij wellicht bang, dat het pausbezoek een demonstratie voor de mensvriendelijke paus zou worden en een demonstratie tegen zijn onmenselijke beleid? We weten het niet. Wat ik wel weet is, dat we beter vandaag dan morgen kunnen besluiten: Kappen met Eijk!  

Leave a Reply