Bij de jaarwisseling

TERUG KIJKEN EN VOORUIT ZIEN

Al mijn bezoekers, vooral de vaste bezoekers wens ik Alle Goeds voor 2014. Het gaat een bijzonder jaar worden. Ik hoop mijn tachtigjarig bestaan op deze planeet te vieren. Maar nu wil ik terug kijken op mijn ervaringen met dit weblog in 2013.

Er zijn records gebroken. Er waren dagen met een ongewoon hoog aantal bezoekers. Meestal schommelt dat tussen de 100 en 300. Nu was het opeens 1750 op 4 juni. De dagen ervoor en erna waren normaal. Het laatste blog ging over integriteit voor politici. Het gaat niet alleen om financiële eerlijkheid. Integriteit is veel breder. Onderzoeksbureaus lenen zich ervoor om zogenaamd onpartijdig onderzoek te verrichten. Vervolgens is de uitkomst dat wat de opdracht gevend wethouder of gedeputeerde of staatssecretaris of minister verwacht. Ik vind dat smerige politiek. Het was niet de eerste keer, dat ik schreef over dit onderwerp. En nu opeens zoveel bezoekers. Ik vraag mij af of een Twitteraar met veel volgers mijn blog genoemd heeft. Ook in augustus waren er dagen met veel meer bezoekers. Over de hele maand trok dit weblog 3429 unieke bezoekers, die tezamen 8072 bezoeken aflegden. In juli was het aantal bezoekers zelfs 8337. Daarnaast is er niet bekeken verkeer. Naar pagina’s en bytes ongeveer het dubbele van het bekeken verkeer. Het is mogelijk, dat mijn blogs in juli meer dan 10.000 bezoekers trokken. Inmiddels is in oktober, november en december het aantal bezoekers weer op het gebruikelijke niveau.

Soms merk ik, dat iemand mijn weblog regelmatig bezoekt. Dat geeft een warm gevoel. Er zijn weblogs, die het karakter hebben waar bekenden met elkaar een praatje maken. Dan vormt zich rondom zo’n weblog een internetgemeenschap. Dat is niet mijn doel. Ik schrijf om informatie te geven, maar ik schrijf vooral over onderwerpen waarover ik zelf veel nadenk. Ik wil dan graag, dat ook anderen erover nadenken. Dat is belangrijk voor onze samenleving. Denk ik. Het is zeker niet de bedoeling, dat iedereen het met mij eens is, maar dat mag natuurlijk wel. Ik krijg niet veel reacties. Is er wel een reactie, dan ontstaat er soms een discussie met uitwisseling van argumenten. Dat kan dan weer leiden tot een nieuw blog. Ik reageer zelf vrij vaak op andere blogs.

Hebben bloggers invloed? Dat schijnt in sommige landen met wat minder vrijheid wel het geval te zijn. In Nederland merk ik er weinig van. Bij Pauw en Witteman worden vaak bekende Nederlanders uitgenodigd. Dat zijn zelden of nooit bloggers. Wel vaak mensen, die twitteren. Dat vind ik een te oppervlakkig medium.

Enkele maanden geleden heb ik mijn ergernis geuit over aflossingsvrije hypotheken. Nu beginnen mensen in te zien, dat alleen de banken en verzekeraars en anderen, die leningen verschaffen er voordeel bij hebben. Zij incasseren jarenlang de rente. De huiseigenaren betalen veel meer dan wanneer ze aflossen maar betalen ook minder belasting. Ze worden door de gemeenschap jarenlang gesubsidieerd. Het kost alle belastingbetalers geld. De Volkskrant zag enkele maanden geleden dat nog als positief voor de individuele huiseigenaar. Je krijgt lekker veel terug van de fiscus. Nu heeft Yvonne Hofs een helder beeld van de werkelijkheid gegeven en vandaag constateert zij, dat de banken goed merken, dat  mensen veel meer aflossen. Ze zijn bang voor restschulden bij de verkoop van hun huis en bij de lage spaarrente is het slimmer om af te lossen en minder rente te betalen. Mijn blog is maar een van de kritische reacties. Ik weet dus niet hoe groot mijn invloed is en hoe groot de invloed van alle bloggers samen. Ik meen, dat het de UvA was, die daarnaar onderzoek deed. Ik heb er nooit meer iets van gehoord. Maar dat gebeurt vaker.

Jaargang 6, Nr.299.

One Response to “Bij de jaarwisseling”

 1. Rob schreef:

  Invloed hebben mijn blogs niet. Lezers heb ik weinig. Een boodschap heb ik minder en minder.
  Steeds meer kom ik er achter dat ik vooral onderwerpen van mij af probeer te schrijven.

  Wel lees ik graag. Dit blog bezoek ik onregelmatig, maar geeft mij wel telkens weer iets lezenswaardig.

  Dank daarvoor.

  Vriendelijke groet,

Leave a Reply