Tien jaar geleden begon de Irak oorlog

WIE WERDEN BETER VAN DE OORLOGEN?

Niet de 170.000 dode Irakezen. Niet de 4500 gesneuvelde Amerikanen of de gehandicapte of getraumatiseerde oud-strijders. Niet hun families. Niet al die Amerikanen, die hun staatsschuld torenhoog zagen worden. Niet alleen door de oorlog in Irak, die Amerika 2500 miljard dollar heeft gekost, maar ook door Afghanistan, waar 1500 miljard dollar in kruitdampen opging. Maar wie profiteerden dan wel?

Waaraan is al dat geld besteed? Uiteraard aan wapens en munitie, aan de soldij van de Amerikaanse beroepsmilitairen, die vaak geen andere keus hadden om een inkomen te verwerven. De lonen van beveiligers en hulpverleners en ondernemingen, die voor herbouw moesten zorgen en veel te hoge rekeningen indienden. Maar wie hebben nu echt miljarden verdiend? Dat waren de leiding en de eigenaren van al die ondernemingen, die in Irak actief waren of het wapentuig en de munitie leverden. Mensen, die lekker thuis zaten en daar de miljardenwinsten opstreken. Elke keer vraag ik mij af of zij nu tien jaar geleden bewust op die Irak oorlog hebben aangestuurd. Bestaat het militair industrieel complex nog steeds?

Jaargang 6, Nr. 259.

 

Leave a Reply