WAT IS DE BESTE OPLOSSING?
Naast het verkeer stoot de veehouderij veel stikstofverbindingen uit. Die komen dan terecht op arme heidegrond en op bebost stuifzand. Die worden zo bemest en dan zie je de heide vergrassen en in het bos gaan bramen en brandnetels groeien. Die mooie paarse heide verdwijnt en het bos verandert. De overheid moet de natuur beschermen, Een rechterlijke uitspraak heeft dat bevestigd in een proces, dat Greenpeace had aangespannen. Waarom is dat zo moeilijk? De overheid zoekt de oplossing in het opkopen en zo laten verdwijnen van veehouderijen in de omgeving van natuurgebieden..
Ik vermoed, dat het niet alleen de boeren zijn, die tegenwerken. Er zijn veel meer belanghebbenden. Daarvan wil ik een beeld schetsen.
Het eerste wat moet gebeuren is zorgen voor een goede moderne stal. Onder zo’n stal zit een diepe gierkelder voor de uitwerpselen (poep en pies) van de koeien. Dat wordt later over het land van de boer gespoten. De boer heeft gegierd en dat kun je ruiken. Om de stank tegen te gaan wordt de gier vaak tegelijk in de grond gewerkt. In die stal staat tegenwoordig vaak ook een melkautomaat. De koe merkt, dat zij gemolken moet worden. De spenen worden automatisch aangesloten op de uiers. De melk gaat naar een grote koeltank, die om de twee à drie dagen geleegd wordt. Een forse tankwagen brengt de melk naar de melk- en zuivelfabriek.
Belanghebbenden zijn de stallenbouwer, de fabrikant van de melkautomaat en de koeltank. De fabrikant van de tractoren en andere machines voor de bewerking van het land plus onderhoudsmonteurs plus de leverancier van de dieselolie en van de elektriciteit in de stal.
De koe moet ook eten: hooi, kuilgras en snijmais en geïmporteerde voedergranen, bewerkt in een veevoerfabriek en per tankauto naar de boerderij vervoerd en in de stal de apparatuur om het krachtvoer aan de koe te voeren. Zij krijgt het meestal terwijl zij gemolken wordt.
Melk komt de fabriek binnen, maar wat komt er uit die fabriek en waar gaat het naar toe? Allereerst melk al dan niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd en vaak afgeroomd in pakken, flesjes of blik. Van de melk wordt ook roomboter, kaas en melkpoeder gemaakt en dan nog allerlei melkproducten als kwark, yoghurt, vla, pudding, pappen. Al die producten worden gebruikt bij andere vormen van voedselbereiding. Denk aan een slagroomtaart.
Heel veel mensen houden zich bezig met de distributie en de handel in melk en zuivelproducten. Het zijn tegenwoordig nog maar een paar ondernemingen, maar wel zeer groot. Achter de schermen hebben die grote ondernemingen natuurlijk een zeer grote invloed op de politiek. De hele sector is zeer kapitaalintensief en zeer rijke aandeelhouders zijn er bij betrokken. Dat kapitaal heeft grote macht en dus is het heel moeilijk het stikstofprobleem tegen hun wil in op te lossen.
Een volgende keer laat ik u zien waarom er helemaal niet zo veel stikstof nodig is om toch veel melk te produceren.
Negentiende Jaargang, Nummer 820.