Samen

SAMEN ÉÉN LIJST EN ÉÉN PROGRAMMA

GroenLinks en de Partij van de Arbeid hebben elkaar gevonden. In een referendum besloten de leden met een zeer grote meerderheid mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november 2023 met een gezamenlijke lijst en een gezamenlijk programma. Dit jaar vieren we in de gemeente Bunnik, dat deze twee partijen vijfentwintig jaar samenwerken in de lokale partij Perspectief 21 of kortweg P21. Dat gebeurt in veel meer gemeenten. Het is zo gewoon voor veel leden, dat ze er van harte mee instemmen het nu ook landelijk te gaan doen. Jaar in jaar uit is P21 hier de grootste partij en levert twee van de drie wethouders. We hebben zes van de 17 raadszetels. Maar er zitten maar vier partijen in onze gemeenteraad: P21 met 6, D66 met 3, VVD met 3 en CDA met 4 en de groep Leny Visser. (ex CDA). In het College vinden we twee wethouders van P21 en één wethouder van D66. VVD en CDA zijn in de oppositie.

 

Voordat P21 bestond had GroenLinks 2 en de PvdA 1 van de toen 15 zetels. Het samen gaan in één partij leverde meer zetels op. Maar we hebben gelukkig geen last van de enorme versnippering zoals in de Tweede Kamer. Daar doen de Partij voor de Dieren en de SP ook mee. Het doel van de landelijke samenwerking zal zijn de grootste partij in de Tweede Kamer te worden en samenwerking te vinden met partijen, die als de GL-PvdA-combinatie de grote problemen als het klimaat, de armoede, de overbemesting door stikstof en de migratie aan te pakken.

De groeiende samenwerking op landelijk niveau heeft er zeker toe bijgedragen, dat het ledenreferendum zo’n daverend succes werd. Bij de formatie van dit kabinet wilden GroenLinks en Partij van de Arbeid per se samen optrekken. Rutte wees dit steeds af. Zo zorgde hij ervoor, dat de band tussen deze twee linkse partijen alleen maar versterkt werd. Het voortdurende overleg tussen de twee fracties om tot een gezamenlijk standpunt te komen en het samen optreden van Jesse Klaver en Attje Kuiken versterkten het gevoel van onderlinge verbondenheid. Er is goed werk geleverd. Zo hebben de twee partijen zich ook al voorbereid op een kabinetscrisis. De draaiboeken hoe te handelen bij de val van een kabinet lagen al maanden klaar.

De BBB is daarbij een storende factor. Weinig mensen hebben in de gaten, dat op de achtergrond de agro-industrie meespeelt. Die grote bedrijven willen veel boter, kaas, melkpoeder en babymelkpoeder produceren en voor hun aandeelhouders veel winst maken. Als de rundveestapel gehalveerd wordt zal de zuivelproductie dalen en dus ook de winsten. Het Adviesbureau in Deventer, dat de BBB adviseert staat ook de agrarische industrieën bij. Het is maar dat u het weet. De val van het kabinet komt de BBB goed uit. In de nieuwe Tweede Kamer zullen ze meer zetels hebben dan die ene van Caroline van der Plas.

Ik hoorde Lilian Marijnissen commentaar geven op de kandidatuur van Frans Timmermans voor het lijsttrekkerschap. Die halen ze uit Brussel. Tsja de SP is kennelijk nog steeds wars van internationale samenwerking in Europa. De SP beseft nog steeds te weinig, dat alleen een machtig instrument als de EU in staat is de macht van het grootkapitaal te beteugelen. Timmermans had in het verleden een foute beslissing genomen. Alsof wij, dat nu zouden accepteren. Dat hij de klimaatherstelwet door het Europees Parlement heeft geloodst is voor Lilian kennelijk van weinig belang. Zo wint de SP geen verkiezingen.

17e Jaargang, Nr. 766.

Leave a Reply