EINDELIJK
Vele jaren geleden was wijlen Kardinaal Simonis in Odijk om het Sacrament van het H. Vormsel toe te dienen, Pastoor Gerard Claessen s.v.d. vroeg of ik mee ging voor het gebruikelijke praatje. De kardinaal toonde zich wat pessimistisch. Ik zei, dat wij de Hongerwinter hadden meegemaakt. Wij zullen niet gemakkelijk eten weg gooien. Als je iets echt gemist hebt, ga je het pas echt waarderen. Tijdens de Corona pandemie konden we niet naar een kerk. Mensen voelden het gemis. Ze hadden nu juist zo’n behoefte aan een kerkdienst. Daarom waren we ook zo blij met meer vrijheid in de kerk, zoals ik vorige week beschreef.
In het Aartsbisdom Utrecht is een groot gebrek aan priesters. En niet alleen daar. De viering van de H. Eucharistie -bij protestanten de Avondmaalsviering – vormt de kern van onze liturgie. Kardinaal Wim Eijk wil dan ook graag dat mensen zoveel mogelijk een Eucharistieviering bijwonen. Hij laat veel kerken aan de eredienst onttrekken en hoopt dat de mensen uit allerlei omringende dorpen naar die ene centrale kerk komen. De mensen wonen liever een kerkdienst in hun eigen kerk bij. Dan kan een diaken of een pastoraal werker m/v voorgaan in een Woord- en Communieviering.. Mensen ontvangen dan de communie in de vorm van een tijdens een eerdere Eucharistieviering geconsacreerde hostie. Een hele troost voor het gemis. Plotseling werden die Woord- en Communievieringen verboden.
In het najaar van 2019 schreef ik daar over op deze plaats heftige commentaren en ik niet alleen De kardinaal kreeg heel wat brieven. Het kerkelijk leven binnen een geloofsgemeenschap speelt zich ter plaatse af. En toen kwam Corona. Je kon niet meer naar de kerk. Het was te gevaarlijk. Je miste maanden lang de Heilige Communie. Door het gemis leerde je veel beter de waarde beseffen. Wij waren al blij toen diakens en pastoraal werkers wel weer mochten voorgaan in een Woord- en Communieviering. En nu plotseling mogen goed toegeruste leken ook weer voorgaan. We mogen weer samen kerk zijn, hier in Odijk en in zoveel andere steden en dorpen.
Dat was vandaag niet de enige reden tot vreugde.. In de gehele wereldkerk startte vandaag de diocesane fase van de wereldsynode. Een synode is een kerkvergadering. In alle bisdommen buigt men zich de komende twee jaar over de toekomst van de wereldkerk. Niet alleen bisschoppen en priesters praten mee, ook leken mogen volop mee doen. We gaan alles samen doen. We worden een synodale kerk. In Duitsland zijn ze al volop bezig. Ook niet leden van de Katholieke Kerk mogen mee praten.. Paus Franciscus is niet voor niets gekozen. De kardinalen van toen wisten heel goed wat ze deden.
14e Jaargang, Nr. 685.